Srebrni jubilej preč. Antuna Vukmanića

29.06.2020
Župa bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici, u nedjelju 28. lipnja 2020. godine,  svečanim misnim slavljem  u OŠ Jure Kaštelana proslavila je 25. godišnjicu svećeništva župnika preč. Antuna Vukmanića.

Današnja misna čitanja, rekao je  župnik A. Vukmanić, vezana su uz službu poslanja u Crkvi. Gospodin poziva u tu službu, ali i uvjetuje vršenje te službe stavljanjem Boga u središte svojega života. Bog mora biti prije svega,  Bog onoga pojedinca kojega je pozvao u tu službu.   Bliski  tom pojedincu neće biti uskraćeni za ljubav, nego će ona biti još veća kad Krist bude na prvome mjestu. Svećeničku službu ne može se valjano vršiti ako Krist nije prvi.            Promatrajući sa zahvalnošću Gospodinu proteklih 25 godina svojega svećeništva, slavljenik shvaća ova dva današnja čitanja i kao svoj osobni ispit savjesti: Je li mu Krist prvi i čini ili onako kako bi to Krist htio? Prisjetio se kako je bilo zacijelo i  boljih kandidata za svećenika od njega, ali Gospodin je izabrao njega, a samo On zna zašto. Od malena mu je Gospod čuvao život i to je bilo  jasno očitovanje Božje ljubavi koja ga i danas  obvezuje i čini ''dužnim'' Gospodinu. Zahvalan je Gospodinu što mu je u vrijeme formacije i kasnije u svećeničkoj službi  stavljao na put osobe koje su mu'' tada baš trebale'' te moli Gospodina da to i dalje čini.Osvrnuvši se na Pavlovu poslanicu Rimljanima, konstatirao je da je iz nje razvidno kako je krštenje najvažniji sakrament u našem životu.  ''Ukopani smo u smrt'', ali ćemo uskrsnuti s Kristom ''u novosti života''.
Psalam 89. pjeva o Božjoj ljubavi. Svaki dan je nova prilika očitovanja Božje ljubavi. Ona je vidljiva i iz odnosa prema drugima. I u odnosu prema drugima očituje se služba svećenikova poslanja u svijetu koji je Bog stvorio i koji ima razlog svojega postojanja. U svemu što se događalo, otkriva se Božja ljubav, pa tako i u njegovu životu i svećeništvu, zaključio je župnik A. Vukmanić.


Na kraju sv. mise, u ime župljana  župljanke su čestitale župniku 25 godina svećeništva i imendan, darovale mu cvijeće i skroman dar. Istaknule su kako on svoje jubileje slavi između dviju mladih misa u ovoj Župi, što je  prilika da se župljani  prisjete  i zahvale na plodovima svećeništva preč. A. Vukmanića  koji je svojim raznovrsnim djelovanjem osnažio živu Crkvu u ovoj Župi na Trnjanskoj Savici. Proslava je nakon mise nastavljena domjenkom u dvorištu OŠ Jure Kaštelana.

Marija Znika, Župna medijska suradnica Tiskovnoga ureda