Proslava Dobroga Pastira u Brestju

04.05.2020

U nedjelju 3. svibnja 2020. u Župi Brestje proslavljena je Nedjelja Dobroga Pastira. Samoj proslavi prethodilo je cjelodnevno euharistijsko klanjanje u subotu 2. svibnja, nakon jutarnje svete mise koja je po prvi puta slavljena u prisustvu naroda. Klanjanje je završeno svečanim blagoslovom vjernika koji su bili u crkvi. Župnik vlč. Zlatko Pavetić Presvetim oltarskim sakramentom blagoslovio je ispred župne crkve cijelo naselje i sve župljane. Na sam dan proslave u župnoj crkvi tijekom dana slavljeno je osam svetih misa.Tom prigodom kako se ne bi stvarala gužva izrađen je raspored dolaska vjernika na svetu misu po ulicama u kojima stanuju. Prijepodnevne svete mise slavili su župnik vlč. Zlatko Pavetić, mr. Karlo Šimek, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te dr. sc. Jakov Rađa, promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji te izvanredni duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Poslijepodnevna misna slavlja predvodio je dr. Bruno Matos, župni vikar i profesor na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu. Tijekom svih misa bila je i prigoda za pristupanje sakramentu svete ispovijedi.

Vlč. Rađa, koji je trebao predslaviti centralnu proslavu župnog blagdana, a koja je odgođena zbog trenutne situacije oko pandemije koronavirusa u svojoj prigodnoj homiliji na dvije prijepodnevne svete mise potaknuo je vjernika da promisle o slici Isusa kao Pastira koji izvodi ovce – vjernike kroz vrata ovčinjaka, a u tome se posebno očituje njegova uloga pastira kojem je stalo do slobode ovaca-nas. Također, prisutne vjernike potaknuo je da promisle o svojim osjetilima i odnosima prema drugima koji bi trebali biti pročišćeni Isusom Kristom jer bez te Isusove čistoće mi ne možemo normalno funkcionirati u situacijama koje od nas traže da pokažemo „pravo lice“.U prigodi župnog blagdana koji se ujedno u Crkvi slavio kao i nedjelja duhovnih zvanja, župnik Pavetić uputio je vjernicima i prigodnu čestitku, potaknuvši ih na zauzetu molitvu za duhovnu izgradnju župne zajednice, a posebno za mladiće iz župe koji su pošli putem duhovnog poziva.

Budući da su na snazi izvanredne mjere dezinfekcije i socijalnog distanciranja propisane od strane mjerodavnih državnih i crkvenih institucija brigu oko provedbe tih istih preuzeli su članovi župne zajednice mladih, predvođeni Ines Sosa Meštrović te bogoslovi iz župe. Vjernici su izrazili veliku zahvalnost i radost što su se ponovno, nakon više od šest tjedana imali priliku okupiti u crkvi te slaviti svetu misu upravo na dan proslave župnog blagdana.
 
Kristijan Kolonić, bogoslov