Proslava spomendana sv. Leonarda opata, zaštitnika župe u Kotarima

05.11.2019
Sveti Leonard opat zaštitnik je jedne od najmanjih župa u Zagrebačkoj nadbiskupiji - u Kotarima pored Samobora. Njegov se spomendan slavi 6. studenog, a u Hrvatskoj su mu, uz Župu u Kotarima, posvećene crkva u Goričanu (Međimurje) i u Cerniku pored Nove Gradiške. Proslava župnoga patrona u Kotarima bila je u nedjelju 3. studenog 2019. u kada je svečano upriličeno postavljanje ploče s hrvatskim prijevodom latinskog natpisa na crkvi iznad stijene na kojoj se 1528. Petru II Erdödyu ukazao sv. Leonard. Otkrivanje ploče organizirao je Prirodoslovni odjel Ogranka Matice hrvatske Samobor pod vodstvom Želimira Štahana, a tekst s ploče prevela Ivanka Brekalo. Ploču je simbolično otkrio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Samoboru Gordan Črpić, a događaj pjesmom i plesom upotpunili članovi KUD-a "Vrhovje" župe Dubranec, Donji Dragonožec. Svečanom ozračju doprinjeli su i članovi Bratovštine sv. Leonarda iz Kotara, Bratovštine Marije Kraljice Hrvata iz Palačnika, Bratovštine sv. Bernarda iz Luga Samoborskog, članovi počasnih gardi Grada Samobora, Svete Nedelje, Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja, te lovačko društvo Šljuka iz Svetog Martina pod Okićem. Nakon otkrivanja ploče uslijedila je sveta misa koju je predvodio domaći župnik vlč. Darko Banfić.
 


 
Na sam spomendan sv. Leonarda, 6. studenog svečano koncelebrirano misno slave predvodio je župnik župe sv. Anastazije u Samoboru preč. Ivica Cik u zajedništvu sa svećenicima iz dekanata te s fra Petrom Grubišićem TOR iz Ogulina. U propovijedi je preč. Cik podsjetio na pustinjački život sv. Leonarda, koji je u osami, tišini i jednostavnosti molio i radio: - Nije sebe uzdizao, te je odbio kraljevo imenovanje biskupom, ali je povlastice za pomoć zarobljenicima i svima u nevolji zadržao, te tako učinio mnoga dobra djela. Istaknuo je važnost da sami možemo u životu iskusiti pustinju, te da u tome moramo prepoznati znakove Duha Svetoga koji nas „tjera“ na bolji kršćanski život. -

Svetoj misi prisustvovala su djeca s učiteljicama OŠ Rude, PŠ Manja Vas Jasmina Romić, Snježana Hofer te vjeroučiteljica Branka Oslaković uz brojne članovi bratovština. Misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor predvođen orguljašem Zdenkom Rubinićem. Svi prisutni na kraju misnoga slavlja su čašćenjem izloženih moći sv. Leonarda i ophodom oko oltara iskazali počast i zahvalu dragom zaštitniku.
  
Suradnica Tiskovnog ureda Župe sv. Leonarda Violeta Gjurkin