Proslavljena zaštitnica župe u zagrebačkome Trnju

07.10.2019U zagrebačkome naselju Trnje svečano je, uz trodnevnu pripremu, proslavljen balgdan svete Male Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice istoimene trnjanske župe. Svečanost župnoga blagdana 1. listopada uveličao je vlč. Slišković koji je na središnjem misnom slavlju u 18:30 propovijedao o životu svete Terezije. "Ona je rođena u brojnoj obitelji, koja je u suvremenom svijetu prava rijetkost", naglasio je u svojoj je homiliji te nadodao: „svetost ne postiže na svjetlima pozornice, velikim herojskim djelima, javno dobivenim bitkama, nego u svakodnevnom životu kao mjestu i trenutku otkrivanja i susreta s Bogom“.
 
Nakon svečane mise brojni hodočasnici i štovatelji svete Male Terezije odazvali su se humanitarnom koncertu klape „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice za prikupljanje sredstava za dječji dom „Sveti Ivan Pavao II.“ u Beninu (Afrika). Dom za nezbrinute djevojčice osnovao je vlč. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, s ciljem pružanja utočišta i skrbi za najranjiviju skupinu. 
U Župi sv. Terezije od Djeteta Isusa održana je i trodnevna priprema uoči obilježavanje župnoga blagdana Svete Male Terezije 1. listopada. Svetu misu prvoga dana trodnevne pripreme predslavio je vlč. Željko Nestić, upravitelj Župe Rođenja Isusova – Kajzerica, a pjevanjem liturgiju animirala Neokatekumenska zajednica župe domaćina. U propovijedi je vlč. Nestić istaknuo riječi ljubavi, žrtve i malenosti koje su jasna poveznica sa životom i djelom svete Male Terezije, a u suvremenom vjerničkom kontekstu valja ih naglasiti i usmjeriti svoje djelovanje prema istinskom značenju tih riječi.

Drugoga dana trodnevnice sveto je misno slavlje predvodio vlč. Toni Potrebić, župni vikar Župe Navještenja BDM - Velika Gorica, uz pjevanje Zbora mladih Župe sv. Terezije od Djeteta Isusa. Vlč. Potrebić vjernike je potaknuo na promišljanje o smislu života i vječnosti, a u sv. Maloj Tereziji pronalazimo istinski uzor osobe čiji je kratak život ispunjen smislom upravo zbog čežnje prema vječnoj Božjoj ljubavi.Vlč. Ivica Šturlić, upravitelj Župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista – Utrina, predvodio je misno slavlje trećega dana pripreme kada je slavlje pjesmom pratio Mješoviti župni zbor sv. Ivana te istaknuo važnost i značenje poniznosti i požrtvovnosti uz jednostavnu, ali duboku poruku o tome da su „ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu nerazdvojne i međusobno povezane, a taj putokaz možemo pronaći u životu svete Male Terezije".M.K.B.