Kardinal Bozanić predvodio proslavu 400. obljetnice mučeništva sv. Marka Križevčanina

07.09.2019

KARDINALOVA HOMILIJA (tekst)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Križevcima na blagdan sv. Marka Križevčanima 7. rujna proslavu 400. obljetnice njegove mučeničke smrt.


        
Na svečanom euharistijskom slavlju u središtu Križevaca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera sudjelovali su hrvatski nadbiskupi i biskupi, redovnički poglavari i poglavarice, svećenici te okupljeni vjernici a na početku prisutne je pozdravio domaćin bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak istaknuvši da ovogodišnja svetkovina sv. Marka Križevčanina nosi pečat jubileja. „Zajedno sa sv. Markom i mi danas želimo svoju vjeru potvrditi iskazom vjernosti Kristu i Crkvi te odanosti Svetome Ocu Papi Franji, za kojega, po njegovoj želji, molimo od Gospodina snagu i jakost u predvođenju Crkve u ovom, za nju tako zahtjevnom vremenu“, rekao je mons. Huzjak.Na početku svoje homilije kardinal Bozanić istaknuo je da je proslava 400. obljetnice mučeništva sv. Marka Križevčanina jubilarna godina ne samo za Križevce i mladu Bjelovarsko-križevačku biskupiju, već i za čitavu hrvatsku naciju. U prvom dijelu svoje homilije kardinal Bozanić ukratko je ocrtao osnovne biografske crte velikog hrvatskog sveca iz Križevaca naznačivši svo bogatstvo njegovog životnog puta sve do mučeništva 7. rujna 1619. godine kada je zajedno s dvojicom isusovaca, Stjepanom Pongráczijem i Melhiorom Grodzieckyjem položio svoj život te krvlju zapečatio svoje potpuno predanje Kristu, služeći braći i sestrama po vjeri. „Bila su to teška vremena vjerskih napetosti i borbi u čemu je politika često imala presudnu ulogu. U takvim odnosima fanatizam je nerijetko bio jači od kršćanske ljubavi. A fanatizam, kad su mu u pitanju vlastiti interesi, ne bira sredstva“, rekao je kardinal Bozanić.Kardinal Bozanić rekao je da su sv. Marko Križevčanin i njegovi drugovi mučenici u trenucima iskušenja odoljeli laskavim obećanjima i dosljedno prihvatili križ do mučeništva, imajući na umu Isusove riječi: »Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga: a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti« (Lk 9, 23-24).
         
„Sveti Marko Križevčanin radije je pošao u smrt nego se odrekao vjere i vjernosti Kristu i Crkvi. To njegovo vrhunsko svjedočanstvo blista i danas pred nama kao svijetli primjer evanđeoske dosljednosti koju uvijek treba imati pred očima u svim životnim odlukama, a posebno u opasnostima kojih ni danas ne manjka u redovitom kršćanskom životu“, istaknuo je Kardinal.


         
U nastavku svoje homilije kardinal Bozanić istaknuo je duboku povezanost grada Križevci s Kristovim križem te sv. Markom koji u svom svetačkom imenu nosi ime svog rodnog grada. „Ime ovoga grada Križevci usko je povezano s Kristovim križem, a i sveti Marko uz svoje ime nosi odrednicu ovoga lijepog hrvatskoga grada: Marko Križevčanin. Ta odrednica pristaje njegovu životu, jer se po njegovom mučeništvu u punom sjaju otkriva snaga Kristova križa“, naglasio je Kardinal. Upravo je svjedočanstvo mučeničke vjere sv. Marka grad Križevci unio u duhovni vidokrug europske i svjetske svetosti, istaknuo je Uzoriti.
       
Govoreći o križu kardinal Bozanić naglasio je da kršćanski govor o križu dolazi uvijek zajedno s Kristom, a upravo je snaga milosti i sloboda križa središnja tema navještaja Apostola naroda sv. Pavla. „Isus Krist daje smisao križu. Samo Krist može o križu u potpunosti govoriti. Križ od tada postaje povlaštenim znakom ljubavi. To je mudrost Kristova križa. »Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu« (Gal 6,14). Te se riječi nalaze na završetku poslanice Galaćanima te su njezin svojevrsni sažetak. To je vlastoručni zaključak apostola Pavla, u kojem iznosi ono što smatra vrlo važnim“, rekao je kardinal Bozanić.


         
U završnom dijelu svoje homilije kardinal je naglasio da je tijelo hrvatskoga vjerničkoga i nacionalnog bića obilježeno je Kristovim križem o čemu zorno svjedoči i naziv grada Križevci, ali da to nije dovoljno. „Poučeni primjerom i svjedočanstvom svetoga Marka Križevčanina, ovdje molimo snagu Kristova križa ljubavi za dosljednost u svakidašnjem životu: u našim obiteljima, u obiteljskoj molitvi, u rađanju i odgajanju djece, u poletu i velikodušnosti djevojaka i mladića koji će se odvažiti plivati i protiv struje, u obrazovanju, u spremnosti na žrtvu za drugoga, u ljubavi prema Crkvi, u ljubavi prema Domovini, u gospodarstvu, u brizi za kulturna dobra, za baštinjenu zemlju i okoliš, za naše livade i polja“, rekao je Kardinal upozorivši da ako krenemo drugim putem na kojemu nema znaka i okrilja Kristova križa, zavladat će oholost koja u pustoši sebičnosti guši ljude.
       

  
Na kraju homilije Kardinal je pozvao Križevčane i Križevčanke te sve hodočasnike da poštuju i čuvaju obitelj kao temeljnu sastavnicu i crkvenog i društvenog života. Kad je obitelj zdrava, nema te snage koja bi mogla razoriti i pojedinca i narod. A zdravlje obitelji mjeri se njezinim životom prema Božjem naumu i njegovim zapovijedima. Ponajprije se temelji na sakramentu ženidbe između muškarca i žene, koji pred Bogom prihvaćaju zajedništvo života u sakramentalnoj bračnoj ljubavi. Ljubav je to koja ne poznaje granice sebičnosti i koja svoje uporište ima u Kristovoj ljubavi. U takvom braku ljubav nipošto ne ostaje zatvorena, nego je uvijek otvorena za dar života koji dolazi od Boga“, zaključio je kardinal Bozanić.
 


Na kraju euharistijskog slavlja mons. Vjekoslav Huzjak zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji proslave ovog visokog jubileja a na poseban način okupljenim hrvatskim biskupima te predvoditelju slavlja kardinalu Bozaniću. “Uzoriti gospodine, Vašim zalaganjem osnovana je ova mlada biskupima a sv. Marko Križevčanin određen je za njezinog Zaštitnika”, rekao je mons. Huzjak koji je u ime prezbiterija bjelovarsko-križevačke biskupije i vjernika Uzoritom poklonio umjetničku sliku s likom sv. Marka Križevčanina. Kardinal Bozanić zahvalio je na znaku zajedništva da zaželio okupljenim vjernicima da sa proslave ovog visokog jubileja ponesu kući povjerenje u moćni zagovor sv. Marka Križevčanina.
    

     
U danima devetnice te na dan proslave 7. rujna u crkvi Sv. Ane izložen je na štovanje relikvijar sv. Marka Križevčanina koji je posebno za ovu priliku donesen iz Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije; Foto: Bernard Čović/GK