Odjel za sestrinstvo Hrvatskoga katoličkog sveučilišta primio vrijednu donaciju Zavoda za hitnu medicinu

20.07.2019U petak 19. srpnja u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić i pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak susreli su se s ravnateljicom zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević i vanjskim suradnikom HKS-a i predsjednikom hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Damirom Važanićem.

Povod susreta bila je donacija modela za vježbu kliničkih vještina Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Hrvatski zavod za hitnu medicinu ujedno i nastavna baza želi omogućiti studentima Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Odjela za sestrinstvo kvalitetniju nastavu, što će se tom donacijom i dogoditi.Riječ je o realističnoj lutki u veličini i težini odraslog pacijenta koja je napravljena za simulaciju osnovnih i naprednih postupaka održavanja prohodnosti dišnog puta, primjenu intravenoznih lijekova, srčane defibrilacije, mjerenja krvnog tlaka, osluškivanja i prepoznavanja srčanih, dišnih i abdominalnih zvukova, prepoznavanja različitih EKG zapisa i vježbu unaprijed zadanog cjelokupnog scenarija s različitim stanjima oboljele osobe.

Model kliničkih vještina u svom sastavu ima moderan „SimPad“ uređaj  koji je povezan sa lutkom, a služi nastavniku kako bi zadao različite scenarije koje će student rješavati tijekom vježbi na modelu. Edukacija na takvom modelu služi za realistično uvježbavanje kliničkih vještina i simulaciju različitih stanja oboljelih osoba.