Održan župni dječji oratorij na temu enciklike "Laudato si" pape Franje

23.06.2019
U župi sv. Marka Križevčanina od 17. do 21. lipnja održalo se tradicionalno Dječje ljeto, petodnevni oratorij na kojemu je sudjelovalo sto trideset djece u dobi od 6 do 12 godina.Ovogodišnji susreti bili su potaknuti enciklikom pape Franje "Laudato si", a odvijali su se pod geslom „Hvaljen budi Gospodine moj, po sestri i majci nam Zemlji“. 

Uz djecu su svakoga dana, od 8 do 16 sati, bili i njihovi animatori koje su činili članovi obiteljske zajednice, krizmanici i srednjoškolci. Više od četrdeset animatora pripremalo je razne zabavne, edukativne i kreativne radionice.Svaki dan oratorija započinjao je zajedničkom molitvom i pjesmom u crkvi, nakon čega bi uslijedio doručak. Ostatak vremena bio je ispunjen natjecateljskim igrama i kreativnim radionicama. Uputu o zdravom načinu života dala je župljanka Patricia Ćurković, licencirana trenerica, koja je vodila zajedničku tjelovježbu. Na kreativnim radionicama oslikavale su se platnene torbe i ukrašavale stare staklenke koje su kasnije iskorištene kao vaze.


 
Kroz prva tri dana oratorija održale su se i edukativne radionice povezane sa središnjom temom susreta. Prvoga dana predavanje je održao Anto Vrdoljak, doktor kemije. U svojem zanimljivom i zabavnom predavanju govorio je o ekologiji, važnosti recikliranja te konkretnim savjetima kako djeca mogu zaštititi okoliš. Drugoga dana edukativnu radionicu održao je astronom Ante Radonić. U svojem predavanju „Čudesni svjetovi Sunčeva sustava“ govorio je o čovjekovim putovanjima u svemir te specifičnostima planeta našega sustava.

U posljednjem predavanju vjeroučitelj Josip Štefanac govorio je o povezanosti ekologije i vjere. Posebno se osvrnuo na priču o postanku svijeta te na nužnost „duhovnog recikliranja“.
Kroz svih pet dana djecu se poticalo na usvajanje navike razvrstavanja otpada, a u tu svrhu pripremljeni su posebni spremnici za pojedine vrste otpada.U sklopu karitativne radionice djeca su posjetila Dom za starije i nemoćne te pet obitelji s područja župe. Tom plemenitom gestom pokazali su kako je važno brinuti se za starije i potrebite. Svoje su zahvale i sve ono što nose na srcima Bogu predali u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Posebno svečano bilo je na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove kada su djeca, zajedno s roditeljima, sudjelovala u tijelovskoj procesiji. Druženje je nastavljeno uz obiteljski ručak i natjecateljske igre djece i roditelja.Posljednjeg dana oratorija djeca su se s animatorima i župnikom, vlč. Damirom Bačunom, uputila u Ludbreg gdje su posjetila Svetište Predragocjene Krvi Kristove. Tamo ih je dočekao
upravitelj svetišta, mons. Josip Đurkan koji im je ukratko opisao povijest Ludbrega i samog svetišta.U Ludbregu su posjetili dvorac Bačani unutar kojeg se nalazi kapelica u kojoj se dogodilo ludbreško euharistijsko čudo te Restauratorski centar Ludbreg u kojem su iz prve
ruke mogli čuti što znači biti restaurator.Po povratku u Zagreb atmosfera je bila sve radosnija, a vrijeme se kratilo pjesmom i pričanjem viceva. Druženje je završeno molitvom i zahvalom dragom Bogu na predivnim zajedničkim danima i novim sklopljenim prijateljstvima.

 
Maja Đaković, Župna medijska suradnica