Kardinal Bozanić proglasio "Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima"

14.06.2019Na završetku jučerašnjeg euharistijskog slavlja svetkovine sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obratio se okupljenim vjernicima poručivši im da je za župu sv. Antuna Padovanskog potpisao posebnu povelju kojom proglašava Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine.

Pozvao je vlč. župnika i župljane da tijekom Godine župe posebno promišljaju i produbljuju značenje župne zajednice u Crkvi, ulogu i važnost župnih tijela (Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća, Župnog Caritasa i drugih zajednica) te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika). Potaknuo je da se u Godini župe organiziraju svete misije, a posebno u Došašću, Božićnom vremenu, Korizmi i Uskrsnom vremenu euharistijska klanjanja.Tijekom Godine župe, Kardinal je, prema kanonskim odredbama, dodijelio potpuni oprost, koji može steći svaki vjernik koji se u crkvi zadrži u euharistijskom klanjanju ili koji sluša nekoliko propovijedi tijekom svetih misija, odnosno duhovnih obnova ili koji u crkvi pobožno izmoli marijansku krunicu; dok je nemoćni vjernici mogu izmoliti u obitelji.

Zapotpuni oprost potrebno je ispuniti propisane uvjete: sakramentalna sv. ispovijed – može se obaviti i koji dan ranije; za stjecanje oprosta potrebno je biti u stanju milosti; Euharistijska pričest – na dan kada se želi primiti oprost; Molitva na papinu nakanu – Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu; Izvršiti djelo propisano za potpuni oprost (klanjanje ili krunica); potrebno je, osim toga, učiniti neko dobro djelo.

Svrha povelje je da pristupom Božjem milosrđu tijekom Godine župe sv. Antuna Padovanskog vjernici obiluju duhovnim dobrima, plodonosnije žive kršćanski poziv i jačaju crkveno zajedništvo.

Mateja Raič
Foto: Studio Badrov