Biskup Gorski: Euharistija nas obvezuje potpunom predanju osobe i života

18.04.2019


FOTOGALERIJA

HOMILIJA BISKUPA GORSKOG - AUDIO

U zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, pomoćnim biskupom zagrebačkim u miru mons. Valentinom Pozaićem te okupljenim svećenicima, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Veliki četvrtak Misu Večere Gospodnje.


 
Na dan kada se Crkva spominje ustanovljenja euharistije, ministerijalnog svećeništva i zapovijedi ljubavi koju je Isus ostavio svojim učenicima, homiliju u zagrebačkoj katedrali izrekao je biskup Gorski.

Kazao je kako je euharistija koju svakodnevno slavimo prava žrtva Tijela i Krvi Kristove po kojoj se naš Spasitelj trajno, to jest dok ponovo ne dođe, utjelovljuje, žrtvuje i kao nebeska hrana dijeli vjernima. Isusove riječi, nastavio je Biskup, o kruhu kao svojem tijelu, uvijek su izazivale čuđenje.


 
Od prvih dana do dana današnjeg one su ili prihvaćene u vjeri ili osporavane u nevjeri. No Isus nije povukao svoje riječi. Nije ih ublažio tumačenjima zbog nekog straha da će izgubiti učenike. Štoviše, bio je spreman da svi odu, pa čak i najbliži, jer na drugom mjestu u evanđelju, govoreći o sebi kao kruhu života, pita učenike: Kanite li i vi otići? A mi ponavljamo zajedno s Petrom: Gospodine, kome da idemo? – rekao je biskup Gorski pa nastavio: Zbilja, kome da idemo, tko će nas to primiti bez prijekora, slušati bez prestanka, ohrabriti na najdubljem dnu? Tko će nam vidati rane duše i srca, ojačati našu slabu volju ili iznova probuditi ugaslu nadu? Tko će to obrisati suzu, maknuti teret krivnje s naše duše i otvoriti novi put? Nema tog čovjeka, osim čovjeka i Boga Isusa Krista koji to može i hoće i koji to neprestano čini u euharistiji.


 
Naglasio je da samo Bog može ljudsku dušu, ovu ljusku od tijela, ispuniti nutarnjim životom te da svijet, i onda kada to ne želi priznati, ili pak izruguje, živi od Božje prisutnosti, od Krista koji nam svoje Tijelo daje za hranu, a svoju Krv za piće.
 
Ističući da iako je spomen-čin muke i uskrsnuća, Biskup je kazao kako euharistija nije usmjerena na prošlost nego već unaprijed gleda buduće događaje, zajedništvo u vječnosti. Po euharistiji, nastavlja, imamo stvarno zajedništvo ovdje na zemlji s Bogom, s braćom i sestrama i u vječnosti u novom Božjem svijetu.Svetkovanje euharistije, posebno na Veliki četvrtak, šutke nas pita: Kako gradimo zajedništvo prijatelja, obitelji, župe, Crkve, naroda? Jesu li moja djela za izgradnju Tijela Kristova ili pak izazivaju sukobe i dovode do razaranja – upitao je okupljene vjernike biskup Gorski.


 
Napomenuo je kako se ne možemo pričešćivati a biti u sukobu, jer nas euharistija obvezuje potpunom predanju osobe i života. Nema ljubavi na dijelove, pomalo. Ona je potpuno predanje ili je iskorištavanje i trgovina osjećajima. Jednako tako, podsjetio je Biskup, nema braka na djeliće, prijateljstva na rate, svećeništva samo na obrede. Uvijek se traži cjelovita osoba, cjelovito vrijeme i cijeli život.


 
Na završetku homilije pozvao je vjernike da euharistiji uvijek pristupaju s dubokim poštovanjem pred tajnom vjere te zaključio: Pronosimo svojim kršćanskim životom Krista čije presveto Tijelo blagujemo. Pronosimo ga svojim obiteljima, svojim radnim mjestima i svojom domovinom Hrvatskom kako bi Kristovo spasenje zahvatilo sve ljude i pokrenulo rast naše Crkve i duhovnu obnovu našeg naroda.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije