Pismo kardinala Bozanića pariškom Nadbiskupu prigodom požara u katedrali Notre Dame

17.04.2019


Prigodom požara u pariškoj katedrali Notre Dame zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je jučer, 16. travnja 2019. godine, pismo pariškom nadbiskupu mons. Michelu Aupetitu koje donosimo u cijelosti:

Preuzvišeni Gospodine,

potresla nas je vijest o strašnom požaru koji se dogodio u katedrali Notre Dame u Parizu. Pogođen je jedinstveni simbol francuske kršćanske baštine i nacionalnog identiteta, svjetska građevina povijesnog i kulturnog značenja. Preuzvišeni, u osobno ime i u ime Zagrebačke nadbiskupije, izražavam duhovnu blizinu Vama Crkvi u Parizu, cijeloj Francuskoj i francuskom narodu.

Oštećena je sakralna građevina iz koje su se stoljećima uzdizale molitve i vapaji te koja je tijekom povijesti bila mjesto susreta Boga i čovjeka.Neka nas ovaj žalosni događaj potakne na zajedništvo molitve i probudi žeđ za Božjom prisutnošću u društvu.

Preuzvišeni Gospodine, ušli smo u slavlje svetih vazmenih otajstava, pratimo stoga Isusa Krista koji se nalazi pred otajstvom muke i smrti te se predaje u ruke Očeve da bi nas doveo u novost Uskrsnuća. Rado Vas se spominjem u molitvi prigodom svetkovine Kristova Uskrsnuća, s iskrenom željom da Vas Uskrsli Krist obdari svojim mirom.Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije