Nacionalno svetište poprima oblik međunarodnog

01.08.2018Iako svetog Josipa sve više prepoznajemo kao zaštitnika naše domovine Hrvatske, on je prvotno zaštitnik Svete obitelji i Crkve. Zbog toga mnogi vjernici prepoznaju snagu njegova zagovora, a tako i njegovo svetište u Karlovcu.

Tijekom zadnjih par godina Svetište posjećuju brojni hodočasnici iz Poljske, Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Austrije te drugi europskih, ali i svjetskih zemalja. Tako je Svetište posjetilo šezdesetak mladih fokolara iz milanske nadbiskupije. Fokolari su dio vjerskog pokreta kojeg je 1943. osnovala Chiara Lubich u Trentu, Italija.

Talijanske fokolare u Hrvatskoj su ugostili hrvatski fokolari iz Križevaca. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj fokolari su odlučili posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera, a na svom povratku posjetili su svetište svetog Josipa gdje su ih dočekali mladi Svetišta zajedno s rektorom. Mladi Talijani i Hrvati zajedno su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta u koncelebraciji s don Luigijem, voditeljim talijanskih fokolara.Svetu misu animirao je zbor mladih „Agape“ u suradnji s pjevačima iz Križevaca i Italije. Nakon svete mise uslijedila je zajednička večera nakon koje su se mladi zabavili uz pjesmu.

Uz talijanske hodočasnike, Svetište je posjetilo i 20 pjevača pjevačkoga društva Canto mi iz Rennesa, Francuska. Francuskim pjevačima dobrodošlicu je zaželio mons. Sente, rektor koji ih je upoznao s poviješću Svetišta i Hrvatske.

Francuski hodočasnici oduševljeni svime što su čuli zadržali su se u razgledavanju Svetišta.

Također napomenimo kako je Svetište posjetila udruga umirovljenika iz Konjščine na svom putu prema Trsatu.


Patrik Paulić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda