„Svećenik i zajednica moraju biti jedno srce“

13.11.2017Za vrijeme župnih misa u nedjelju 12. studenoga 2017. s početkom u 9.30 sati u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Oštrcu i u 11 sati u Župi Presvetoga Trojstva u Krašiću u službu je uveden novi upravitelj župe, a koji je bio donedavni župni vikar u istoimenim župama, vlč. Ivan Vučak.

Sam čin liturgijskoga uvođenja u službu, nakon što je u petak, 10. studenoga 2017. pred svjedocima preuzeo upravljanje od dosadašnjeg župnika vlč. Dragutina Kučana, kao nadbiskupski delegat predvodio je mons. Mijo Gorski pomoćni biskup zagrebački.Na početku mise, biskup Gorski pozdravio je okupljene vjernike te ukratko zahvalio dosadašnjem župniku na vjernom upravljanju te je vjernicima pročitan dekret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića o imenovanju novog upravitelja župe.

U prigodnoj homiliji biskup Gorski povezao je misno Evanđelje o mudrim i ludim djevicama sa službom upravljanja župom. Govoreći kako mudre djevice nisu nikako mogle dati svoje ulje, to je nešto vaše, to je naš napor, da su i htjele dati to nisu mogle nikako učiniti, kao što vi nosite svoju milost koju vam je Bog dao, ne možete vi dati svoja dobra djela drugome, vi ste ih učinili.

Uvijek će biti onih koji će misliti da se nešto može riješiti na kraju, većina naših kršćana kažu da će ići na misu kad budem star, kad neću imati nekih drugih obaveza, radit ću dobro onda kada mi to bude od viška. Ali tko nam to braćo i sestre jamči, to što je ponestalo ludim djevicama ulja, to nije bilo pitanje jednog trenutka, to je zbir cijeloga života, pa i mi kad se nalazimo pred Gospodinom to nije pitanje samo tog trenutka, jer naše odluke su zbir svih odluka cijelog života koje nosimo.

Zato ne možemo olako reći: „E dat će meni Bog pa ću se onda pokajati, pa ću se onda popraviti.“ Nema jeftinog kajanja, znamo da svako kajanje ima cijenu. Zato nas Isus upozorava da je moguće da čovjek u svojoj lakomislenosti, u svojoj neodgovornosti iako je kršten promaši vječni život. Često znamo kriviti druge, jer su vrata zatvorena, i roditelji, i braća i sestre, i župnik, i država. Propustili smo priliku koju nam je Gospodin dao.Sv. Augustin je rekao jednu važnu rečenicu: „Boj se Boga koji prolazi i ne vraća se više!“ Bog daje priliku. To je poziv da znamo vrednovati vrijeme, čas, mi znamo se kajati za svoje grijehe, ali za grijeh propusta se ne osvrćemo puno. Lude djevice su propustile steći ulje milosti, ulje vjere, ulje ljubavi koje se prenosi u drugi život. Mi nemamo drugu priliku, druge ljude, nemamo ništa drugo to je jednina šansa. Isus nam kaže to je jedina šansa. Iskoristite ga za dobro, mudrost je znati iskoristiti to, ono što nam Bog stavlja pred nas; Tražite Boga dok se može naći, zovite ga dok je blizu.

Na kraju homilije biskup Gorski se obratio i novome upravitelju župe riječima: vlč. Ivane, evo, s ovom službom koju započinješ Bog ti daje novo vrijeme, novu priliku i svima vama da zajedno kao svećenik i vjernici, kao jedna zajednica, kao jedna Crkva, jedna obitelj učinite nešto zajedničko dobro, za sebe, za prijatelje, za djecu svoju. Neće biti drugog vremena, neće biti popravka, iskoristite zajedno to vrijeme, rastite u vjeri, u ljubavi, a ti moli Gospodina da te obdari onim duhom mudrosti o kojem smo čitali danas u prvom čitanju da znaš prepoznati taj Božji čas i da znaš na dobar način odgovoriti potrebama vjernika.

Nakon homilije, u skladu s kanonskim odredbama, vlč. Vučak je obnovio svoja obećanja koja je dao prigodom svoga svećeničkog ređenja i izgovorio prisegu o vjernom vršenju službe te savjesnom upravljanju crkvenom imovinom.

Na kraju mise, vlč. Ivan obratio se svojim novim župljanima ovim riječima:

Poštovani župljani, čuli smo u današnjem Evanđelju: ’Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’, poziv je to zajednici kojoj su upućene ove riječi, ta zajednica smo svi mi, a naš Zaručnik je Isus Krist. Upravo te riječi daju nam razmišljati kakav bi trebao biti naš odnos sa Bogom, a to je prije svega radostan i blag susret.

Dragi župljani, upravo takav odnos želim da međusobno gradimo, odnos povjerenja i suradnje. Svećenik je onaj kako kaže sv. Pavao: „iz naroda uzet i za narod se daje u odnosu prema Bogu“. Ja sam mlad svećenik i svega mi je 30 godina života, ali sam svjestan da sam postavljen u ovu Župu, ne u svoje ime nego u ime Crkve da budem Prezbiter - Starješina, tj. onaj koji se stara za zajednicu.

Svećenik i zajednica moraju biti jedno srce, osjećati isto bilo, zato jedino uz vašu pomoć, uz vaše molitve uvijek možemo zajedno činiti dobro i tako trajno nositi ulje u našim svjetiljkama.

Želja mi je da kroz ovo darovano vrijeme koje ćemo provoditi zajedno bude vrijeme gdje se svaki od nas ugrađuje u ovo župno zajedništvo, kako bi nam svima bio isti cilj, a to je: radosno ući u Kraljevstvo Nebesko o kojem nam danas Krist progovara.

Danas se obraćam svakome od vas osobno. Želim svakome pružiti ruku i staviti naglasak da je ovo vaša župa, vaša crkva, a ja da sam vaš svećenik, da ste svi vi ovdje uvijek dobro došli i da ima mjesta za sve. Svaki do nas ima talente i sposobnosti koje mu je Bog darovao, pozvani smo da te talente ne zadržavamo za sebe nego ih trošimo za druge kako bi to rekao naš Blaženik: „Ti puštaš vrijeme da prolazi kao voda, a gle Duh Sveti te uvjerava, da je vrijeme dragocjenije negoli je srebro i zlato. Cijeni dakle, visoko cijeni svaku minutu, svaku sekundu, jer ti svaka sekunda može kupiti nebo.“

I na kraju za jedno molim Gospodina poput sluge Božjeg Salomona: „Podaj svome sluzi pronicavo srce da mogu služiti tvom narodu i razlikovati dobro od zla.“

Na kraju svog obraćanja vjernicima, novi upravitelj župe zamolio je biskupa Gorskog da se uvijek sjeti nas u svojim molitvama te da prenese srdačne pozdrave našem nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću.

A u znak zahvalnosti biskupu Gorskom, vlč. Vučak poklonio je najnoviju knjigu mons. Batelje koja progovara o komunističkom progonu i svetom mučeništvu blaženog Alojzija Stepinca.

Prije blagoslova, biskup Gorski je također pozvao vjernike da budu potpora svome novom pastiru, a osobito ih je pozvao na molitvu za novog upravitelja župe naglasivši kako Župa Krašić nije samo obična župa nego nešto više.

Želja Zagrebačke nadbiskupije je da ova župa postane proštenište odnosno svetište za sada blaženog, ali za našu nadbiskupiju svetog Alojzija Stepinca. Biskup je naglasio kako se mora razmišljati i o gradnji novog župnog dvora, pastoralnog centra te da se kuća u kojoj je provodio blaženi Alojzije svoje dane sužanjstva prenamjeni u spomen-dom.

Katarina Stepinac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda