Marija iz nebeske Crkve nad nama bdije, za nas zagovara i na nas računa

15.09.2017U radosnom i slavljeničkom raspoloženju, u petak, 15. rujna 2017. godine, župljani Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom proslavili su župni blagdan. Svečano večernje euharistijsko slavlje predslavio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, u zajedništvu sa svećenicima Kustošijskog dekanata.

Vrijedno je istaknuti da su pjevanje na svetoj misi predvodila sva četiri župna zbora: dječji zbor „Santo“, zbor mladih „Maranatha“, Mješoviti pjevački zbor i Zbor sv. Cecilije.

Okupljene vjernike mons. Bogdan je na početku homilije slikovito unio u zadnje trenutke Isusova života, na Golgotu gdje se odvijala borba života i smrti. „Tik uz njegov križ priljubila se ona – Gospa, njegova Majka“, a kraj nje učenik kojega je Isus ljubio te gledajući ih Isus izgovara svoju posljednju oporuku, svoju posljednju želju – majci kaže: „Ženo, evo ti sina!“, a zatim učeniku: „Evo ti majke!“ Kao što je naglasio mons. Bogdan, Ivan je u toj situaciji predstavnik Crkve i od toga časa, kaže Sveto pismo, Mariju uze k sebi.Nastavljajući pregledom evanđeoskih izvještaja, propovjednik je izdvojio da je Blažena Djevica Marija u prvom redu predstavljena kao Isusova majka, a „njezino bogomajčinstvo je dragovoljno – ona je službenica Gospodnja, njezino je služenje u potpunoj slobodi, u velikoj i snažnoj vjeri“.

Marija je zajedno s Josipom brinula za dijete Isusa, a i kada je Isus odrastao ona uvijek ostaje „njegovom majkom i nadasve vjernicom koja slijedi njegovo djelovanje, svjesna njegovog poslanja prati ga majčinskom brigom i ljubavlju, kao što svaka majka prati svoje dijete“, sve do golgotskoga križa od kojega Kristovi vjernici u njoj očima vjere i srca gledaju i osjećaju svoju majku kojoj se utječu.„Ona, koja je prepoznata i priznata kao Majka spasenja, Majka života, Majka milosti, Majka spašenih, Majka svih živih, s pravom je nazvana i naziva se Majkom Crkve, Majkom našom“, istaknuo je mons. Bogdan te dodao da „nebeska Majka, Majka Crkve iz nebeske, proslavljene Crkve, bdije raširenih ruku nad svojom djecom, nad svim članovima Crkve i majčinski za nas zagovara, za nas brine i na nas računa“.

Kao što i mi svjedočimo, u brojnim marijanskim svetištima i crkvama u našoj domovini, ali i diljem svijeta, „na osobit način susreću se nebo i zemlja, susreću se djeca sa svojom majkom i taj proces nezaustavljivo traje – ona, majka Spasitelja, majka Crkve, nezaustavljivo privlači ljude k sebi kako bi ih odvela k srcu svoga Sina, Bogu koji je ljubav“, naglasio je propovjednik.Opisujući Mariju, mons. Bogdan stavio je u središte upravo njezinu poniznost i veličinu u neznatnosti – „uvijek je diskretna, majčinski inteligentna, mudra, razborita bdije, ona nas prati i usmjerava u središte našeg spasenja, našeg otkupljenja, naše vjere, vodi nas svome Sinu“.

Na kraju euharistijskoga slavlja, zahvaljujući na svjedočanstvu vjere i zajedništva, mons. Bogdan posvijestio je brojnim okupljenim vjernicima da je svatko od nas „živo svetohranište. Bog je u nama, Bog je s nama i mi smo njegovi“ te ih potaknuo da tako žive ne samo u crkvi, nego i u svakodnevnom životu, tamo gdje ih je Providnost postavila.
 
Elizabeta Mikulić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Miroslav Kadija