Proslava župne svetkovine sv. Marka Križevčanina na Trešnjevci

08.09.2017U Župi sv. Marka Križevčanina u četvrtak, 7. rujna proslavljen je blagdan sveca zaštitnika Župe. U trodnevnoj duhovnoj pripravi, od 4. do 6. rujna, svete mise su predvodili i propovijedali ovogodišnji mladomisnici Zagrebačke nadbiskupije: vlč. Tomislav Šagud, župni vikar u Župi Svih Svetih u Sesvetama, vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar u Župi Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima i vlč. Danijel Hačko, župni vikar u Župi Sv. Anastazije u Samoboru.Na samu svetkovinu sv. Marka Križevčanina središnje misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. Željko Nestić, župni vikar u Župi Sv. Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reki i Župi sv. Ivana Pavla II., pape u Jelkovcu. Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao župni zbor Marcus Crisinus.

U svojoj je homiliji vlč. Nestić stavio naglasak na mučeništvo sv. Marka Križevčanina. „Zahvaljujemo Bogu što nam je darovao ovoga mučenika i što možemo slaviti njegovo rođenje za nebo. Njegova krv postala je sjeme novih kršćana i nas koji smo se večeras ovdje okupili slaviti ovu svetu euharistiju“, rekao je vlč. Nestić.

Govoreći o križu, napomenuo je kako nam Isus nudi križ, ali i živjeti život te križati sve što je zlo. „Isus nikada ne zove samo na jedno. On uvijek nudi sve, trpljenje, smrt i uskrsnuće, to troje. Trpljenje i smrt imaju smisla samo u svjetlu uskrsnuća“, naglasio je vlč. Nestić te ohrabrio prisutne vjernike da se ne boje Isusove ponude da uzmu svoj križ. „On je uvijek ispred nas, njegovim stopama hodajmo“, nadodao je.Prikazujući sv. Marka Križevčanina kao svetog muža, učenog čovjeka i neustrašivog Hrvata, rekao je kako je on čvrst most koji nebo spaja sa zemljom. „Nakon vjerničkog i svetačkog svjedočanstva za Boga i ljude, zasjao je kao treća velika zvijezda. Uz sv. Nikolu Tavelića i sv. Leopolda Mandića, obasjava zemlju Hrvata svojim uzorom, svojim pozivom i zagovorom“, zaključio je vlč. Nestić.Po završetku misnog slavlja, okupljenim vjernicima obratio se župnik Župe sv. Marka Križevčanina, vlč. Damir Bačun. Uz prigodne riječi zahvale, istaknuo je dugu i bogatu povijest Župe te napomenuo kako se ove godine u studenom slavi 80. obljetnica njenog osnutka.

Nakon svete mise, vjernici su imali priliku častiti moćnik s relikvijama sv. Marka Križevčanina.

Maja Đaković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Terezija Gložinić