Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Caritasova suradnica Ivanka Stahuljak podržala unaprjeđenje kompetencija stručnih djelatnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Dugogodišnja Caritasova vanjska suradnica Ivanka Stahuljak pokrila je trošak edukacije radnoj terapeutkinji Caritasove kuće Bl. Alojzija Stepinca čime je podržala stručni rad djelatnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.
 
Nakon što je u prosincu prošle godine korisnicima Kuće sv. Franje u Vugrovcu darovala pedagoške slikovnice, a stručnim djelatnicima stručnu literaturu i psihologijske mjerne instrumente, početkom veljače ove godine Caritasovoj radnoj terapeutkinji u kući „Bl. Alojzije Stepinac“ u Brezovici Ivanka Stahuljak omogućila je pohađanje neurofeedback edukacije po Othmerovoj metodi.

Neurofeedback je neinvazivna terapeutska metoda s ciljem omogućavanja zdravog funkcioniranja mozga. Metoda se najčešće koristi kao dodatna terapija za određene moždane disfunkcije, a njezina primjena doprinosi poboljšanju i osnaživanju mentalnih funkcija korisnika. Pomoću te metode moguće je promijeniti obrasce moždanih aktivnosti i naučiti mozak da funkcionira bolje i time smanjiti simptome i poboljšati funkcioniranje korisnika s određenim teškoćama među kojima su i poremećaji iz autističnog spektra.



Stručni zaposlenici Kuće zahvaljuju Ivanki Stahuljak za prepoznavanje i podržavanje stručnih tretmana s ciljem uspješnijeg održavanja, osnaživanja i razvijanja sposobnosti korisnika potrebnih za njihovo što samostalnije i kvalitetnije funkcioniranje.
 
Ivanka Stahuljak je od 2001. godine pa sve do pandemijskih dana ponudila i organizirala osmišljene i planirane programe te putovanja za djecu i mlade iz Caritasovih domova u inozemstvo koje je Caritas prihvatio te ih zajedno sa Stahuljak organizirao. Tako su generacije Caritasovih korisnika bile na zimovanju u Visokim Tatrama u Slovačkoj, sudjelovali su na taborovanjima, kulturnim susretima i druženjima u Češkoj te sportskim igrama u Mađarskoj zajedno s djecom iz domova u 5 europskih zemalja. Osim navedenih aktivnosti Stahuljak je inicirala i utemeljila održavanje međunarodnih konferencija voditelja i stručnih djelatnika dječjih domova u Europi. Od 10 konferencija, 3 su održane u Zagrebu. Više o aktivnostima pročitajte na poveznici.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije