Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Drugi zajednički susret Trajne formacije svećenika

U Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu u utorak 7. studenoga 2023. održan je zajednički susret polaznika programa Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Na susretu su sudjelovali mons. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, voditelj Trajne formacije svećenika i preč. Ivan Lukić, koordinator.



FOTOGALERIJA

U uvodnom izlaganju mons. Šaško je naglasio da je, umjesto naglaska na 'krizi', potrebno vidjeti dar sakramenta pomirenja, ali i kako je najvažnija krizna točka u redukciji. „Uvijek se nađemo u krizi, kada cijeli sakrament, a to nije rijetkost, bude sveden na samo jedan njegov dio; ta redukcija pridonosi relativiziranju ili otklanjanju važnosti slaviteljskoga sustava, sadržajne i obredne snage slavlja.“


 
Govoreći o grijehu, biskup je istaknuo kako je on promašaj u osobnome odnosu te istaknuo razliku između više grijeha i jednog grijeha. „U Evanđelju po Ivanu (1, 29) čujemo riječi Ivana Krstitelja: Evo Jaganjca Božjeg koji oduzima grijeh svijeta!“, naglasio je mons. Šaško te nadodao kako je taj grijeh „odbijanje Božjega kraljevstva; povik, negodovanje: Bože, što ti imaš sa mnom? To je nepovjerenje u dobro svijeta, u evanđelje milosti.“


 
„U svemu tome opasnost je da se odrješenje ne vidi kao dar nego kao naknada i nagrada za priznanje grijeha. Tako Božje neuvjetovano milosrđe pada u drugi plan“, naglasio je biskup Šaško te nadodao da Božje milosrđe, njegova ljubav potiče kajanje, a ne obratno.
 
Mons. Šaško istaknuo je da „iskustvo grijeha ne bi trebalo postati popisom anomalija naše ljudskosti nego se ono tiče našega puta obraćenja, obnove kršćanskoga tkiva našega življenja“ te je pozvao svećenike da stavljaju naglasak na slavlje sakramenta pomirenja i u svoj pastoral uvode pokornička bogoslužja.


 
Na temelju uvodnih misli te izlaganja, razmatralo se i raspravljalo o ulozi svećenika poglavito kao sudca, a onda i liječnika u sakramentu pomirenja; o odnosu vjernika prema slavlju sakramenta kojemu pristupaju, kao i o praktičnim pitanjima glede mjesta, vremena i načina ispovijedi (potreba slavlja pokorničkih bogoslužja). U tome smislu razmišljalo se i o vremenu došašća koje kroz pastoralne aktivnosti naglašava važnost pokore, budnosti, ispovijedi i djela ljubavi – sve u službi rasta u vjeri.



Kao podlogu za razmišljanje i raspravu, svoja su zapažanja izrekli vlč. Marko Torbar na temu Svećenik i pastoral u vremenu došašća te vlč. Dario Kral na temu Svećenička duhovnost u svjetlu sakramenta pomirenja.



Mnoga pitanja o kojima se raspravljalo, kao i pitanje manjka osjećaja za grijeh potaknula su razmišljanje o tome kako ona nisu kamen spoticanja nego poticaj Crkvi i svećenicima na iskren odnos s Bogom. Na kraju susreta Nadbiskup je u svome izlaganju istaknuo glavnu ulogu svećenika – briga za spasenje duše vjernika. Na susretu je zaključeno da je žar za spašavanje duša moguće ostvariti samo s istinskim iskustvom duhovnoga života koje je potkrepljeno naukom Crkve, što svakoga usmjerava da Bogu i čovjeku pristupa onako kako je to naučavao i živio Isus Krist.

Susret je završio ručkom u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, čime se na poseban način istaknula blizina i zajedništvo svećenika međusobno, kao i s Nadbiskupom, kojemu su svećenici čestitali nedavno proslavljen imendan. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije