Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Nadbiskup Kutleša pohodio Caritasovo prihvatilište za beskućnike



Uoči Svjetskog dana siromaha, koji se obilježava 19. studenoga, te u okviru proslave 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša pohodio je u nedjelju 12. studenoga Caritasovo prihvatilište za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu.

Nadbiskupa su dočekali ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren, voditeljica kuće Iva Hrvačić te župnik u Sesvetskom Kraljevcu vlč. Mirko Matasović.



Ravnateljica s. Jelena Lončar pozdravila je nadbiskupa Kutlešu i zaželjela mu dobrodošlicu u ime svih korisnika i djelatnika, kazavši kako korisnicima "jako puno znači prisutnost pastira i podrška koju nam svojom prisutnošću iskazujete. Danas smo ovdje u prihvatilištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za beskućnike, za ljude koji su stjecajem različitih životnih okolnosti ostali bez obitelji, bez krova nad glavom." Spomenula je poruku pape Franje za Svjetski dan siromaha istaknuvši poziv Svetoga Oca da ne okrećemo glavu od ljudi u potrebi, od siromaha. "Caritas je tako svoje lice okrenuo siromasima, potrebitima, beskućnicima." Istaknula je kako je ovo prigoda u kojoj će se blagosloviti i novouređeno potkrovlje kuće, čime je povećan smještajni kapacitet prihvatilišta.



Voditeljica kuće Iva Hrvačić predstavila je samo prihvatilište, skrb za korisnike i život u kući. Istaknula je kako su korisnici prihvatilišta isključivo muške osobe od 18 do 79 godina, a u prihvatilištu im nude pravnu pomoć, pomažu im s osobnom dokumentacijom i smještajem u domovima ili udomiteljskim obiteljima ako se radi o starijoj životnoj dobi, smještajem u terapijske zajednice ako je potrebno i sl. Osiguravaju im i razne druge aktivnosti poput kreativnih radionica i sportskih aktivnosti.



Prije samog blagoslova novih prostora nadbiskup Kutleša izrazio je zahvalnost s. Jeleni i svima koji sudjeluju u organizaciji i radu Caritasa. Naglasio je zajedništvo te važnost zalaganja svakog pojedinca kako bi svima bilo dobro. "Ako svatko radi za sebe, nećemo osjetiti dobrotu, ljubav i mir. U tom duhu, želio bih na sve vas zazvati Božji blagoslov da vas Bog u vašem životu prati i da ostvarite ono što želite, da se vratiti svojim obiteljima i svemu onome što se sada čini nemoguće, ali Bog uvijek može omekšati ljudska srca i učiniti da se ostvare vaše želje."



Uslijedio je blagoslov, obilazak kuće i zajednički ručak.

Caritasovo prihvatilište za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu otvoreno je 2016. godine, a smještajni kapacitet je 32 korisnika.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije