Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava župnog blagdana bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici

Proslava titulara Župe blaženog Alojzija Stepinca u utorak, 3. listopada 2023. protekla je u znaku dva značajna jubileja, 40 godina ove velikogoričke župe te 25 godina od proglašenja Alojzija Stepinca blaženim. Središnje misno slavlje u crkvi koja nosi blaženikovo ime predslavio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec u koncelebraciji vlč. Marka Vukovića i velikogoričkog župnika vlč. Luke Brešića.

 
"Danas kada obilježavamo 40 godina ove župe i 25 godina proglašenja Stepinca blaženim posebno se nadahnjujemo njegovim primjerom, njegovim ustrajnim svjedočenjem vjernosti i ispovijedanjem vjere, ne samo ustima, nego čitavim srcem. Blaženik je u onim mučnim, teškim i okrutnim vremenima, kako za Crkvu tako i za naš narod, ostao nepokolebljiv u zalaganju za istinitost, pravednost i ljubav. I danas na neki način Crkva zagrebačka osjeća težinu tereta onih vremena koju je u svoje vrijeme nosio blaženi Alojzije, naravno i s vjernicima i svojim svećenicima, no u isto vrijeme osjeća njegovu pastirsku ljubav, njegovu brigu i blizinu, njegovu zagovornu molitvu koja nas prati i koja nas snaži u našoj svakodnevici", rekao je na početku misnog slavlja mons. Subotičanec.

 
U homiliji se osvrnuo na trenutak iz Stepinčeva života kada je 1946. godine počeo montirani sudski proces: 
 
"Mirna i čista savjest pred Bogom i ljudima činila ga je odvažnim i u isto vrijeme potpuno mirnim, to je svetost. Ta je svetost onaj presudni trenutak drame sličan Isusovom trenutku kad stoji pred Pilatom, zna da je nedužan i da na njemu nema nikakve krivice. To je sveta veličina Božjeg čovjeka koji je miran i sabrano promatra kako mu sudi zlo koje se nastanilo u pojedinim ljudima. Zato blaženi Alojzije nije za nas samo draga uspomena, svjedok savjesti i velikan ispovijedanja vjere u kojoj smo sabrani, nego on i nas svojim životom, svojim likom i djelom poziva na nasljedovanje i ostvarivanje evanđeoskih ideala, vršenja Božje volje i na život čiste i mirne savjesti." 
 

 
Istaknuo je kako je Stepinac izvor nade, utjehe i nadahnuća te je svojim životom pokazao i svjedočio da je moguće i ostvarivo odgovoriti na Božji poziv i odgovoriti na najveće izazove ovozemaljskog života i ostati čovjek Božji:

"On je za nas poruka i on je za nas putokaz koji nam pokazuje kako nastojati živjeti i kojim ovozemaljskim putevima kročiti da bismo dosegli ono za čim naša srca čeznu. U toj našoj zagledanosti prema Bogu i težnji da postignemo s njime zajedništvo blaženi Alojzije nam svojim primjerom osvjetljuje put i daje jednu sigurnost. Također, ne zaboravimo da je on za nas izvor nade. Blaženi Alojzije jamči da nas Bog neizmjerno ljubi, da je Božja naklonost neizmjerna prema nama i da se nikad ne umara u odnosu prema nama te njegova ljubav prema čovjeku nikad ne gubi snagu. Poziva nas u ovom mjestu u kojem živimo, u ovom vremenu u kojem živimo da budemo odvažni svjedoci i heroji kršćanskih uvjerenja, a to znači biti odvažan, hrabar i postojan u životu i ljubavi te u trpljenju i smrti." 


 
Misno slavlje animirao je župni zbor, a prije završnog blagoslova vjernici su izišli u dvorište crkve gdje je potom blagoslovljen reljef povodom dviju obljetnica koje su obilježile ovogodišnje slavlje titulara župe. Radi se o reljefu koji prikazuje blaženog Alojzija Stepinca kako grli Isusov križ, dok je u pozadini te slike drvena kapela Ranjenog Isusa čije je ime nosila ova župa kad je osnovana 1983. godine. Reljef, koji je umjetničko djelo akademskog kipara Vida Vučaka, ostaje trajna uspomena koja će sve župljane i vjernike podsjećati na primjer vjere koji nam je ostavio blaženi Alojzije Stepinac.
 
 
Ivana Ćurić, VGdanas.hr