Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Predstavljena knjiga „Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj“

Knjiga „Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj“ predstavljena je u utorak 3. listopada 2023., u dvorani „Vijenac“ Kaptol 29 A, u Zagrebu.

 
Radi se o zborniku s istoimenog znanstvenog simpozija koji su organizirali Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Katedra socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 26. i 27. listopada 2022. u Zagrebu.

Na početku je pozdravnu riječ uputio predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve đakovačko-osječki nadbiskup dr. sc. Đuro Hranić i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu preč. prof. dr. Josip Šimunović.



Đakovačko-osječki nadbiskup dr. sc. Đuro Hranić nakon uvodnog pozdrava između ostalog je naglasio da “opće dobro nije ničije pojedinačno vlasništvo već interes i vlasništvo sviju članova društva i Crkve. Ono je nerazdruživa isprepletenost osobnog i zajedničkoga dobra u kojemu ne može biti dobro pojedincu ako nije dobro i društvu. Jednako kako ne može biti dobro društvu ako je zakinuto dobro pojedinaca. U tom se smislu opće dobro dotiče i preklapa s ostvarenjem Kraljevstva Božjega ovdje među nama”, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup te naglasio da “svaki pojedinac ima slobodnu volju i dužnost doprinositi za opće dobro i svekoliki rast zajednice u kojoj živi i pripada”.



Preč. prof. dr. Josip Šimunović na početku svojeg izlaganja spomenuo se dvodnevnog simpozija Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj koji se održao 26. i 27. listopada u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pritom zahvalivši urednicima prof. dr. sc. Stjepanu Balobanu, izv. prof.dr.sc. Silviji Migles i doc.dr.sc. Dubravki Petrović Štefanec, uz čestitke na tom podvigu. “Svatko tko je barem jednom u životu uređivao neku knjigu, a pogotovo sa znanstvenog simpozija, zna koliko se truda energije, znanja, komuniciranja u raznim smjerovima (autorima, recenzentima, lektorima, grafičkim oblikovateljima, izdavačem), pregledavanju tekstova, “finiširanju” završnog proizvoda unijelo da bi se dobila vrijedan knjiga, čiji tekstovi žele biti poticaj za daljnje interdisciplinarne rasprave u Hrvatskoj o općem dobru, bez kojega je uistinu teško zamisliti budućnost hrvatskog naroda, ali i Crkve u Hrvatskoj”, rekao je prof. dr. Šimunović te, između ostalog istaknuo da “opće dobro označava skup svih onih uvjeta društvenog života koji čovjeku omogućuje punije i nesmetanije usavršavanje njegove osobnosti”, citirajući pritom sv. Ivana XXIII. u Mater et Magistra br. 65. Opće dobro je blisko značenju Kraljevstva Božjeg, odnosno onom boljem svijetu kojem težimo, a koji je ispunjen međusobnim razumijevanjem, uvažavanjem i bratoljubljem/sestroljubljem. Paleta radova objavljenih u Zborniku prikazuje gdje se mi u našoj hrvatskoj stvarnosti nalazimo u relaciji s općim dobrom”, zaključio je Šimunović.



O knjizi su govorili profesori s KBF-a u Zagrebu prof. dr. fra Ivan Karlić i izv. prof. dr. vlč. Ivan Dodlek.

Prof. dr. fra Ivan Karlić rekao je između ostalog da je “ova knjiga namijenjena svećenicima, biskupima, vjernicima, katehetama i svim ljudima. Svećenici, biskupi i katehete mogu naći nadahnuće kako za osobno promišljanje, tako i za pripremanje svojih homilija i poruka koje će puno dobiti na konkretizaciji života te izbjegavati često stereotipno i apstraktno propovijedanje i pisanje. Vjernici i oni drugi” često su žedni i gladni ovakva štiva kojim još uvijek oskudijevamo, mogu ovdje pronaći zanimljive ideje i poruke koje, u mukama današnjeg čovjeka, Crkve i društva, pružaju ne samo analizu stanja nego i putove nadilaženja raznih mučnih stanja i situacija. Zaključujući svoje govorenje, smatram da je ovaj Zbornik uistinu značajan doprinos ne samo za crkveno dvorište”, jer se radi i o društveno vrijednoj knjizi koja predstavlja značajan doprinos stručnoj i kulturnoj javnosti.”



Izv. prof. dr. vlč. Ivan Dodlek naglasio je u svojem govoru da su urednici i autori “na temelju prikazanih izazova i perspektiva uspjeli prikazati da pojam općeg dobra nije statična stvarnost već zahtjevi općeg dobra proizlaze iz društvenih uvjeta svakoga doba i usmjereni su na povijesno ostvarivo opće dobro. Drugo, uspjeli su otvoriti nove prostore za interdisciplinarne rasprave i konkretnu suradnju u ostvarivanju općega dobra”.


Na kraju je riječi zahvale izrekao direktor Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić i pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve mons. prof. dr. Stjepan Baloban koji je zahvalio svakome “pojedinačno i svima zajednički na dolasku jer ste svojim dolaskom pokazali da vam je na “srcu” opće dobro. Svjesni smo da ovih dana ima puno važnih crkvenih događaja na kojima je potrebno sudjelovati. Stoga smo još više zahvalni svima koji ste večeras odvojili dragocjeno vrijeme i počastili nas svojim dolaskom”.

IKA/Foto: Dario Zürchauer