Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Na zagrebačkoj Savici ponovno mise u predvorju škole

Župa Bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu je ove nedjelje, 17. rujna ponovno započela koristiti predvorje OŠ Jure Kaštelana za bogoslužja i blagdane. Misu u novom školskom predvorju predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.



Još od 1999. na snazi je odluka Ministarstva prosvjete i športa i Gradskog ureda za obrazovanje i šport kojom se Župi predvorje daje na raspolaganje. Župa je prestala koristiti prostor zbog rušenja i obnove škole. Tijekom pandemijskih godina i za vrijeme obnove, župa je za bogoslužje i blagdane koristila malu dvoranu i kapelicu Pastoralnog centra u Rogozovoj ulici. Župnik Antun Vukmanić osigurao je da bude služeno pet misa kako bi se pandemijske mjere mogle pravilno provoditi. Nakon dvije godine, bogoslužja nedjeljom se vraćaju u prostore OŠ Jure Kaštelana. Mise preko tjedna su i dalje u kapelici Pastoralnog centra.



Prvu nedjeljnu misu u novom školskom predvorju predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U propovijedi je upozorio okupljene da je važno praštati zbog Boga koji nam je darovao život, vjeru, nadu i ljubav. Iz zahvalnosti za te darove koje nismo sami zaslužili, trebamo oprostiti drugima. Oprostiti trebamo i zbog nas samih. Mržnja i osveta truju nas same, a ne one prema kojima je usmjerena. Za svoje dobro i za zahvalu za sve darove koje nam je darovao moramo opraštati „sedamdeset puta sedam“ puta.



Na kraju se okupljenima obratio i ravnatelj škole Krešimir Supanc koji je izrazio dobrodošlicu kao i iskrenu želju da uskoro Župa dobije i adekvatni prostor za liturgijska slavlja. Nakon mise je župna Obiteljska zajednica organizirala mali domjenak i druženje.



Kako bi se školsko predvorje prilagodilo i uljepšalo za potrebe mise brinu se tzv. školske ekipe sakristana. U subotu 16. rujna već je sve bilo spremno za misu. Sakristani stare generacije pobrinuli su se da svoje znanje prenesu sakristanima nove generacije.

IKA/Župa bl. Alojzija Stepinca, Trnjanska Savica