Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa na Loviću Prekriškom

Blagdan Uzvišenja svetog Križa svečano je proslavljen misnim slavljem koje je, u četvrtak 14. rujna u kapeli Svetoga Križa na Loviću Prekriškom, predvodio župnik Župe sv. Ane u Loboru i rektor svetišta Majke Božje Gorske iznad Lobora vlč. Tomica Božiček. Suslavili su svećenici iz Jastrebarskog dekanata na čelu s dekanom i župnikom u Draganiću preč. Miroslavom Lesičarom te župnikom iz Vivodine preč. Andrijom Markačem; župnik Župe sv. Jane vlč. Josip Gonan, župnik iz Desnica i Plešivice vlč. Stjepan Halužan, gvardijan Franjevačkog samostana u Jastrebarskom fra Velimir Tomašković, župnik u Bilaju o. Đani Kordić, OCD; student crkvene glazbe u Beču vlč. Ivan Bingula te domaći župni upravitelj Župe sv. Mihaela Arkanđela i sv. Ane na Gornjem Prekrižju vlč. Ivan Vučak. Na slavlju su bili i četvorica bogoslova iz Jastrebarskog dekanata: Ivan Iviček iz Župe sv. Jane, Sven Lencur i Ivan Novosel iz Župe Desinec i Nikola Gazić iz župe Draganić.


 
Vlč. Božiček u propovijedi je govorio o snazi Kristova križa, potaknuvši vjernike da prihvate svoje križeve kako bi bili bliže Bogu. „Svima je dobro poznato da je križ, prije nego što je Isus bio razapet, bio oruđe smrti i sramote. Po Isusu Kristu taj križ postaje nešto više, postaje nešto sasvim suprotno – radost  i spasenje. Križ postaje utjeha i snaga za naš život“, rekao je vlč. Božiček dodavši da se vjernik često pita zašto postoji patnja i nevolja u svijetu kada je Isus umro i oslobodio nas od ropstva grijeha te darovao život vječni.



Istaknuo je da Židovi nisu mogli prihvatiti Mesiju koji je patnik i koji uzima na sebe križ, dodavši da je taj križ za kršćane sila koja posvećuje. „Isus nas želi poučiti da veličina čovjeka nije u tome da bude slavan, uspješan i bogat. Isus nije bio slavan, uspješan i bogat, ali je kao sluga prihvatio križ iz ljubavi prema čovjeku. I nama govori da prihvatimo svoj križ kako bismo, po njemu, bili nalik svome Učitelju“, istaknuo je propovjednik.

„Bok preko križa ide ususret svakom čovjeku da se spasi. Križ čovjeku daje snagu“, istaknuo je te dodao da Bog svakoga želi podignuti iz blata grijeha i propasti. „Nemojmo križ shvaćati kao kaznu, nego kao blagoslov. Prihvatimo ga kao žrtvu. Prikažimo ga za obraćenje drugih, za obitelji, za duhovna zvanja, sa svetost svećenika“, istaknuo je vlč. Božiček i potaknuo vjernike da žive Isusov poziv: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“.


 
Liturgijsko pjevanje predvodila je s. Valerija Sakač iz Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Vučak zahvalio je svima prisutnima na molitvi, a u znak zahvalnosti vlč. Božičeku poklonio je raspelo, umjetničko djelo akademskog kipara Vida Vučaka.

IKA