Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Mladi iz Italije volontirali u Kući ljubavi i Kući bl. Alojzija Stepinca Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Tijekom proteklih dana, od 17. do 22. kolovoza, grupa mladih volontera iz Italije, predvođena svećenikom don Luigijem Milanijem, župnikom Župe sv. Petra i Pavla u Guidizzolu (Biskupija Mantova), pomagala je Caritasovim zaposlenicima u skrbi za korisnike u Kući ljubavi i Kući bl. Alojzija Stepinca.


 
Govoreći o programu njihova boravka, don Luigi je istaknuo da je njegova zamisao bila da ovo ne bude samo neka kratkotrajna usluga već nešto što će volonteri činiti iz dublje, duhovne pobude. Njihov dolazak nadahnut je primjerom sv. Majke Terezije iz Kalkute, koja je sebe nazivala malom olovkom u Božjim rukama. U tom duhu dan su započinjali katehezom, čitanjem prikladnog odlomka iz Svetog pisma te razmišljanjem o tome što to znači biti »olovka u Božjim rukama« i koje karakteristike trebaju resiti volontere. Navečer bi međusobno dijelili iskustva, prepričavajući zgode koje su im se dogodile tijekom dana.
 
Da je iskustvo ovih trinaest volontera, uglavnom mlađe dobi, bilo pozitivno i duboko može se vidjeti iz njihovih povratnih informacija. Tako je Nicola Ervetti (17) iskusio kako djeca s posebnim potrebama uzvraćaju ljubav, a to su činili s 1000 osmijeha; Monica Rosa (46), koja je došla zajedno sa suprugom i sinom, voljela bi opet volontirati u Caritasovim kućama u Brezovici i na Savici jer tu susreće otajstvo patnje i života; rado bi ovdje iznova volontirao i Giovanni Delmenico (19), kojemu su djeca s posebnim potrebama ostavila neizbrisiv trag, a vidio je kako je malo potrebno da budu zadovoljni, što je i njega usrećivalo.

 
Na dirljivom rastanku u Brezovici, tajnik Caritasa Zvonko Erceg zahvalio je don Luigiju na organizaciji dolaska volontera a mladima je uputio slijedeću poruku: »Svijet koji mi stariji ostavljamo vama mladima prepun je zabrinutosti, neizvjesnosti, nepovjerenja i straha. Sve su to osjećaji koji mnoge među nama udaljuju jedne od drugih, uslijed kojih se zatvaramo u sebe i brinemo samo za sebe i svoju egzistenciju. Vaš boravak u Hrvatskoj, skrb za korisnike Kuće ljubavi na Savici i korisnike Kuće bl. Alojzija Stepinca u Brezovici pokazuje da je, unatoč nabrojenim negativnostima, u svijetu jednako puno dobrote, solidarnosti i kulture skrbi, posebice među mladima. Ljubeći djelima, što je ujedno slogan proslave 90. godišnjice našega Caritasa, unijeli ste mnogo svjetla, topline i ljubavi u njihove živote. Hvala Vam u ime naših korisnika za svaku toplu riječ, osmijeh i dodir, za svaku minutu provedenu s njima. Neka vas ovo iskustvo prati na životnom putu kako biste uvijek i svagda imali otvoreno srce i ruke za bližnjeg u potrebi.«
 
Za provedbu programa i pružanje podrške volonterima iz Italije pobrinule su se stručna voditeljica kuće u Brezovici Ana Klarić i socijalna radnica Obiteljskog savjetovališta i ADI savjetnica Irena Konda.
 
Sličan program volonterskog rada za mlade iz nekoliko župa Mantovske biskupije don Luigi je organizirao u srpnju mjesecu 2018. godine što opisuje vijest »UN' ESPERIENZA CHE CAMBIA« - ISKUSTVO KOJE MIJENJA
 
Tekst i fotografije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije