Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Šesti utorak sv. Antunu na Svetom Duhu

U Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu u tijeku je pobožnost „13 utoraka sv. Antunu“. Šestog utorka, 18. travnja misu je predslavio prof. dr. fra Ivan Karlić, OFM Conv.

 
Fra Ivan je na početku propovijedi upozorio na opasnost razjedinjenosti koje je bilo u povijesti hrvatskog naroda i u povijesti Crkve. Tako je i u doba sv. Antuna „u Crkvi bilo dosta svađa i razjedinjenosti. Primjerice, u njegovo su vrijeme nastale i širile se među kršćanima razne sekte koje su prijetile Katoličkoj Crkvi, crkvenom jedinstvu i zajedništvu“, rekao je predslavitelj. Poručio je da razjedinjeno društvo ne može čovjeka voditi dobru, zajedništvu i ljubavi.

No, podsjetio je, „u početcima kršćanstva nije bilo tako“. „Ovih dana nakon Uskrsa slušamo izvješća o rađanju i rastu prve kršćanske zajednice; o tomu govori knjiga Djela apostolska, kazao je propovjednik, osvrnuvši se na prvo čitanje u kojem je prva zajednica opisana kao jedno srce i jedna duša. Može se danas nama činiti da se tu ipak malo pretjeruje, kao da je sve bilo idealno. Međutim, i različita biblijska istraživanja kažu da su prvi kršćani doista živjeli svoje kršćanstvo onako kako je to Isus i zamislio: kršćanska zajednica je bratstvo, odnosno sestrinstvo – zajednica u kojoj Božja ljubav i međusobna ljubav vjernika nadahnjuje svakog pojedinca da u drugom gleda brata odnosno sestru, prijatelja, nekoga koga mu je Bog dragi dao, darovao da zajedno žive svoju vjeru, da vjeruju u ljubavi! Dakle, zajedništvo u ljubavi!“, istaknuo je.

A model ljubavi koji je Isus ostavio za nasljedovanje je agape – ljubav koja ne traži vlastito dobro nego dobro onoga kojega ljubi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio – kako je to visok kriterij!“, ustvrdio je o. Karlić.

„To načelo vodi prema pravom zajedništvu u ljubavi! Dakle, ljubav nije samo osjećaj koji prolazi, nego ona uključuje i razum i volju; prava ljubav o kojoj Evanđelje govori više je od ‚ludog‘ osjećaja ili od ‚leptirića‘, više od ‚kemije‘; prava ljubav je čvrsti stav, trajna odluka i temeljno opredjeljenje za onoga koga voliš, komu opraštaš, s kim se pomiruješ.“

Kao primjer evanđeoskog čovjeka fra Ivan je istaknuo sv. Antuna. „Očito je da je za njega riječ Božja doista bila duhovna hrana; u riječi Božjoj koju je čitao, proučavao, tumačio, dalje širio. Očito je u njoj znao pronaći ‚ono nešto‘ što ga je posebno nadahnjivalo, što mu je pomagalo i davalo snage da Božjoj riječi dadne pravo značenje i pravo mjesto u vlastitom životu“, naglasio je fra Ivan.

Poručio je vjernicima da najprije treba sebe nahraniti Božjom riječju da bi ju se onda moglo dati drugomu.

Tako je Antunovo „čitanje, proučavanje i propovijedanje Božje riječi pratio i odgovarajuće življenje“ čime je ostvario Isusov poziv na ljubav. To je oduševljavalo ljude, obraćalo ih i vodilo prema oprostu i ljubavi prema drugom, rekao je propovjednik.

Razlog zašto se u današnjim kršćanskim zajednicama vjeru u ljubavi ne živi kao u prvoj kršćanskoj zajednici, vidi u manjku međusobne ljubavi. Primijetio je „da su prvi kršćanski ozbiljno shvatili Isusov poziv na ‚novo rađanje odozgor‘, na ljubav koja treba biti stožer kršćanske vjere“. A Isus je svoje riječi potvrdio u uskrsnim događajima – „vrhunac te ljubavi je na križu kojega on dragovoljno prihvaća, ne jer bi morao, jer ga je osudio politički ili religijski sud, nego iz ljubavi prema ljudima“.

U zajedništvu u ljubavi prva Crkva znala je nadići svoje nesuglasice i rješavati probleme, ustvrdio je fra Ivan. Potaknuo je okupljene da ne budu začahureni u sebe i ne promatraju druge kao suparnike, nego kao nekoga kojega je Bog poslao. Riječ Božja i euharistija pozivaju u crkvi, ali i izvan crkvenog prostora na zajedništvo, na ljubav, na međusobno praštanje i prihvaćanje. „Na taj način ostvarujemo Isusovu zamisao i poziv. I ne samo to: nego sebi stvaramo bolje obitelji, bolji, ljepši i humaniji svijet, Božji svijet, zaključio je o. Karlić.

Uz njega misu su suslavili domaći župni upravitelj i rektor bazilike fra Ivan Marija Lotar i magistar sjemeništaraca Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Zvonimir Pervan koji će predslaviti misu na sedmi utorak, 25. travnja.
 
O. Lotar je na početku slavlja čestitao Hrvatskom katoličkom radiju 25. obljetnicu početka emitiranja koja je u isto vrijeme proslavljena svečanom akademijom u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Ujedno je zahvalio HKR što svakoga utorka prenosi mise sa Svetoga Duha u programu i na Facebook stranici. Prijenos se također može pratiti u programu Laudato TV-a i RTV-a Herceg-Bosne.




IKA/Foto: Vlado Badrov