Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić: "Moje srce uvijek je bilo uz HBK, nastavit ću raditi za Crkvu u Hrvatskoj"



Umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, dosadašnji potpredsjednik HBK, oprostio se od Hrvatske biskupske konferencije u utorak 18. travnja, na početku redovitog 66. plenarnog zasjedanja Sabora HBK u Zagrebu.



Predsjednik HBK zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša zahvalio je kardinalu Bozaniću na sudjelovanju u radu Hrvatske biskupske konferencije u kojoj je obnašao odgovorne funkcije kao njezin dugogodišnji predsjednik i dugogodišnji član Stalnog vijeća te predsjednik Biskupske komisije za odnose s državom. Nadbiskup Kutleša istaknuo je da je kardinal Bozanić svojim radom i zalaganjem doprinosio boljem ustroju HBK.

U znak sjećanja na HBK i vrijeme provedeno u njoj nadbiskup Kutleša uručio je kardinalu Bozaniću prsni križ – pektoral što je popraćeno gromoglasnim pljeskom.

U emotivnom oproštajnom govoru kardinal Bozanić je rekao: „Moje srce je uvijek bilo uz HBK“. Istaknuo je kako je HBK zbor biskupa koji traje. „Biskupi odlaze, a zbor biskupa traje jer je to zbor koji je unutar Crkve, a Crkva je Božja pod vodstvom Duha Svetoga. Često nije tako lako shvatiti djelovanje Crkve kad se izvana gleda na nju jer ona uvijek ima i mistični, otajstveni dio koji je božanskog karaktera i koji je prvotni unutar Crkve“, rekao je kardinal Bozanić.

Zaželio je rast HBK i Crkve u Hrvatskoj koja na ovim prostorima postoji, djeluje i živi već stoljećima.

„Dok je čovjek na ovoj zemlji, on živi s Crkvom. Više neću biti redoviti član HBK, ali ostajem član episkopata i kardinal Svete rimske Crkve i član Crkve u Hrvatskoj s kojom ću živjeti i za koju ću raditi sada na neki drugi način“, poručio je kardinal Bozanić.

IKA