Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Uprizorenje Kristove Muke ispred Kuće susreta Tabor

U subotu 1. travnja, uoči Cvjetnice, udruga "Stepinčeva oaza mira" iz Zaprešića uprizorila je Kristovu muku iz Evanđelju po Mateju pred tisuću vjernika koji su se okupili ispred Kuće susreta Tabor.



Puna dva sata vjernici su pratili posljednje dane Isusa Krista kojeg je utjelovio dvadesetsedmogodišnji Martin Mihalić. Uživljeni u svih 13 scena, koje je odigralo 70-ak glumaca, mnogi nisu mogli suspregnuti suze, i dijelom osjetiti što je sve Isus proživljavao u svoje posljednje dane.



Na samom početku bila su prikazana dva ozdravljenja. Prvo - kako Isus ozdravlja ženu koja je krvarila 12 godina, i drugo - kako Isus ozdravlja dvanaestogodišnju djevojčicu koja je bila na umoru. Potom je uslijedila Posljednja večera na kojoj Isus lomi kruh, pere noge učenicima i komadićem kruha otkriva Judu izdajnika.

Uslijedila je i Judina izdaja, te suđenje kod Kaife i Pilata te bičevanje. Isus je nosio svoj križ prema Golgoti, a tijekom puta susreo je svoju majku Mariju, Veroniku, dok mu je Šimun Cirenac pomogao nositi ovaj težak križ. Putem je tri puta pao pod križem dok nije došao na Golgotu. Razapinjanje i Isusova smrt bili su osobito dirljivi i dramatični trenuci za sve posjetitelje.



Radost je tek uslijedila po Isusovom uskrsnuću. Udruga "Stepinčeva oaza mira", vođena trajnim đakonom Ilijom Nikolićem sa svojih 70-tak glumaca-amatera, veličanstveno je uprizorila ove teške trenutke Isusova života i doprla do srca svih okupljenih. Ovaj projekt imao je i humanitarnu notu, naime prikupljala su se novčana sredstva za djevojčicu Saru iz Zaprešića, koja je stopostotni invalid i slijepa. Od prikupljenih sredstava kupuje se kombi kako bi Sara mogla normalno funkcionirati te odlaziti na preglede koji su joj potrebni.

Organizator ovog velikog projekta je Kuća susreta Tabor na čelu s voditeljem fra Ivanom Matićem i udruga "Stepinčeva oaza mira" iz Zaprešića.



Silvija Blažević