Jednodnevim edukacijama prirodno planiranje obitelji upoznalo 120 mladih supružnika i zaručnika

26.10.2015Potaknuti velikim odazivom na edukacije provedene u dvije subote tijekom svibnja 2015. godine Nadbiskupijski pastoralni institut, Centar za prirodno planiranje obitelji i Ured za obitelj Zagrebačke nadbiskupije organizirali su u subote, 17. i 24. listopada 2015. godine, jednodnevni tečaj o plodnosti žene i muškarca i prirodnog planiranja obitelji primjenom Billingsove ovulacijske metode.

Edukaciju je završilo 120 djevojaka i mladića, zaručnika i mladih bračnih parova, većinom iz Zagreba i okolice. Za uloženo vrijeme od jednog dana oni su naučili kako pratiti znakove vlastite plodnosti i kako pomoću tog znanja planirati obitelj na prirodan, suvremen, jednostavan i pouzdan način. Kristina Pavlović, prof., voditeljica Centra za prirodno planiranje obitelji, zajedno sa suradnicima, govorila je i o utjecaju kontracepcije na plodnost te o problemima i liječenju neplodnosti. Uz Centar za prirodno planiranje obitelji, ovlaštenu organizaciju za Billingsovu ovulacijsku metodu, predstavila se i organizacija FertilityCare Hrvatska.

Iako je Billingsova metoda sama po sebi u potpunosti znanstveno utemeljena i izuzetno uspješna u odgađanju začeća kao i u njegovu postizanju, ona je na edukaciji stavljena u širi kontekst brojnih prednosti i dobrobiti koje prirodno planiranje ima za brak i obitelj. Naglašena je ljepota ljudske spolnosti i plodnosti, predanog i cjelovitog bračnog odnosa i otvorenosti bračnog para za novi život, za djecu.O potrebi organizacije više ovakvih susreta svjedoče polaznici, koji obogaćeni novim spoznajama koje su stekli na edukaciji, najčešće komentaraju i pitaju: „zašto se ovo više ne proširi?“, kako bi to „trebali čuti svi mladi ljudi, neovisno o vjerskim uvjerenjima“ i kako bi rado „da su to sve saznali ranije“.
Polaznicima je na raspolaganju daljnja individualna pouka uz pomoć ovlaštenih podučavateljica prirodnog planiranja obitelji, s ciljem postizanja samostalnosti u primjeni metode. Više informacija nalazi se na www.ppo.hr, a zainteresirani za buduće edukacije se mogu već sada javiti na info@ppo.hr.

K.P/NPI