Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Održan Holywin u Župi Uznesenja BDM u Tuhlju

U Tuhlju je u dubokom molitvenom ozračju 31. listopada održano bdjenje uoči svetkovine Svih svetih Holywin - Svetost pobjeđuje. Ispovijedali su i mise predvodili župnik Zagorskih Sela i Sutlanske Poljane vlč. Majk Rušec, kapelan iz Klanjca fra Franjo Jurinec i tuheljski župnik vlč. Božo Belinić.



U homiliji vlč. Rušec tumačio je svetost: „I kada pomislimo na samu riječ svetost vjerojatno se u nama javlja onaj osjećaj: ‘Eh, da sam barem ja svet. To je za neke druge, to je za neke bolje, to je za neke veće od mene. Još mnogo toga moram učiniti da postanem svet.’ I nekako kao da nas sve te asocijacije obeshrabre, kao da je to nemoguće, nedostižno, preteško za nas. I onda čovjek lako odustane, posustane i kaže: ‘To je za neke druge, ja se idem vratiti svojem grijehu svagdašnjem, svojoj mlakosti, svojoj neumjerenosti…’ Što znači biti svet? Ono što je sveto je izdvojeno, izdvojeno za služenje Bogu, to je odvojeno od svakidašnje upotrebe za Svevišnjega, za Isusa, za Boga. Svetost znači izdvojenost od svakidašnjeg. Ali, nije lijepo biti izdvojen. Lijepo je biti u sigurnosti, u masi nekako zašuškan, da ne dolazi do izražaja da svi drugi odgovaraju umjesto mene. Grijeh me mami, društvo vrši pritisak, razred, faks, kolege na poslu… Treba biti ‘in’, treba uživati u životu, jednom se živi, jedanput si mlad. I naravno da se zatrovan takvim đavolskim informacijama nitko nema motivacije boriti za biti svet. Lakše je ovako. Treba nam nebeska informacija, treba nam Holywin – svetost koja pobjeđuje. Treba mi Onaj koji u meni može biti svet. Onaj kojem ćemo za koji trenutak klicati na oltaru: ‘Uistinu, svet si, Gospodine, izvore svake svetosti!’“



"Informacije koje će pomoći biti svet, odvojen od onoga što čini ne-svetim i manje svetim, su istine kršćanskog života – da je čovjek zapravo već izdvojen za Boga. Na krštenju se postaje dio Kristova roda, proročkog, kraljevskog dostojanstva, svećeničkog dostojanstva, jer je Bog svoju Krv prolio za svakog čovjeka. Stvoren si za vječnost", pojasnio je propovjednik i nadodao: „Evo ti si već najposebniji zato jer si i ukoliko si Božji.“



"Euharistija je najsvetije što imamo jer u njoj je sam Isus. Živjeti euharistiju, crpsti snagu iz Njega znači vjerovati da me moj Isus čeka svaki dan ovdje u svetoj hostiji. Kolika radost! Biti pred Isusom, izgarati ovaj svoj život pred Isusom, znači biti svet. Dok u Krista gledaš, možeš nemoguće, možeš hodati iznad vode, možeš biti iznad svojega grijeha, možeš činiti čuda, možeš biti svet. To nam svima želim“, zaključio je vlč. Rušec.



Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je animirao zbor mladih Plamen Srca. Meditacije su bile usmjerene na pobliže upoznavanje mladog blaženika Karla Acutisa. Molitveno ozračje nastavilo se kratkim križnim putem na putu do župne kuće, gdje je kod kipa Kraljice Mira izmoljena Krunica mira. Program je završio druženjem u vjeronaučnoj dvorani. 

Tekst: Danijel Herceg
Fotografije: Anja Petrinec