Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Blagoslovljen pil sv. Jakova apostola

U selu Vrhovčak u samoborskoj Župi sv. Anastazije, na negdašnjem gazdinstvu obitelji Kipach, u današnjoj ulici Maje Strozzi, u dvorištu obitelji Librić blagoslovljen je 23. rujna pil sv. Jakova apostola.



Svečanu misu povodom blagoslova pila predvodio je preč. Domagoj Matošević, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke uz koncelebraciju nekoliko svećenika: mons. Antuna Sentea, rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, mons. Nedjeljka Pintarića, preč. Vlade Razuma, rektora kapele Corpus Domini iz Zagreba te vlč. Josipa Čuliga, upravitelja župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog.



Uz pil okupili su se članovi Udruge Ekosspiritus i njenih sekcija: Bratovštine sv. Jakova apostola u svečanim bratovštinskim odijelima, članovi Društva sv. Izidora Seljaka u narodnim nošnjama te članovi Hrvatskog planinarskog društva sv. Patrika, ali i brojni mještani, župljani Župe sv. Anastazije i okolnih samoborskih župa te hodočasnici iz raznih krajeva sjeverne Hrvatske.



Pil je sagrađen od cigle uz obiteljsku tradicijsku kuću samoborskog kraja, pokrit je drvenom šindrom, a u njega je smješten kip sv. Jakova apostola nabavljen u španjolskom svetištu sv. Jakova u Santiagu de Composteli. Kip je zavjetni dar dvojice prijatelja i kumova: Radovana Librića i Vladimira Kende koji su 2011. godine prošli francusku rutu Camina, izbivajući pritom iz domovine 40 dana. Budući da je hodočašće prošlo bez većih poteškoća, odlučili su za zahvalu Bogu podići pil. Tako se ovo malo svetište sv. Jakova pridružilo brojnim kapelama, pilovima i križevima krajputašima podignutima na području drevne samoborske župe.

Radovan Librić