Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Muževna nježnost | OČEVIM SRCEM (4)

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, pripremili smo serijal video-kateheza o sv. Josipu. Kateheze od 10-ak minuta predvode svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

Vlč. Ivan Valentić, župnik Župe sv. Martina, biskupa u Dugom Selu govori o sv. Josipu kao muškarcu koji u odvažnosti prihvaća Božji plan za svoj život. 



"Dobro je usmjeriti svoj pogled na svetog Josipa i pitati se u čemu se vidi njegova hrabrost i njegova odvažnost." Ono što je bilo pred njim nadilazi sve njegove snage i njegov razum, ali dopušta da Bog djeluje i baca se u avanturu s Bogom. 

Spominjući hrabrost, vlč. Valentić, istaknuo je i Josipovu hrabrost da nježno ljubi. "Ta nježnost nije pitanje mlakosti, nije pitanje gubitka muževnosti, nego muževno ljubiti, ali nježno, a ta nježnost proizlazi iz odnosa s Bogom, proizlazi iz svijesti kakav je Bog prema čovjeku."

Osim videozapisa, priredili smo tematske tekstove prema Stepinčevim propovijedima o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa. Tekstovi su obogaćeni citatima iz samih propovijedi, koje su objavljene u knjizi mons. Jurja Batelje Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa iz 2009. godine.

U rubrici Godina sv. Josipa dostupni su svi tekstovi vezani uz spomenutu Godinu.

Kako biste bili obaviješteni o svakoj katehezi koju snimimo i objavimo, pretplatite se na naš kanal!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije