Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Istraživačko učenje u nastavi Katoličkog vjeronauka



Ciklus edukacije za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije s temom Istraživačko učenje u nastavi Katoličkog vjeronauka nastavljen je fizičkim susretom koji je održan 19. veljače 2020. u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu od 16 do 19 sati.
U rad stručnog skupa, nakon uvodne molitve, uvela je predstojnica Ureda za vjeronauk, prof. dr. sc. Valentina Blaženka Mandarić, koja je pozdravila višeg savjetnika iz Agencije za odgoj i obrazovanje, gosp. Dalibora Adžića, i predstojnicu Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilju Čirko, te predstavila predavače izv. prof. dr. sc. Slavka Sliškovića i dr. sc. Anu Biočić.



U ovom ciklusu naglasak je stavljen na povijesne teme, koje su nezaobilazan dio nastave Katoličkog vjeronauka i koje predstavljaju velik izazov i samim nastavnicima, osobito u osobnoj motivaciji za njihovu obradu. Predavači su ipak istaknuli kreativnost kojom su sudionici seminara pristupili zadacima i zadaćama te su prezentirali određene nejasnoće koje su se pojavile pri obradi povijesnih tema, ali su se potrudili i aktualizirati teme kako bi se one lakše približile učenicima. Cjelokupna edukacija bavi se kritičkim promišljanjem značenja pojma život iz perspektive Svetoga pisma, a osobito kroz mogućnost primjene istraživačkoga učenja u nastavi Katoličkog vjeronauka.



Dr. sc. Ana Biočić temu je približila na primjeru biskupa Josipa Jurja Strossmayera i pokrštavanja Hrvata. Za online dio pripremila je materijale i izvore koje su vjeroučitelji koristili da bi izvršili zadatke. Profesorica je na zanimljiv način predstavila i konkretizirala povijest na način da i učenicima postane zabavan pristup povijesnim temama, a istraživačko učenje predstavila je kroz četiri faze: postavljanje pitanja (hipoteze), pronalazak izvora, interpretaciju izvora i izvješćivanje. Prof. Slišković se pak osvrnuo na povijesne dokaze o samim počecima kršćanstva; na konkretna pitanja o povijesnosti osobe Isusa Krista i utemeljenju Crkve te o izvorima koji nas upućuju na rješavanje tih dilema.

Istraživačko učenje tema je i sljedećega seminara za vjeroučitelje koji je predviđen 18. ožujka 2020. (uz prethodnu prijavu i odrađen online dio seminara).