Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Drugi pripremni susret za volontere SHKM-a




Pripremni susret mladih Turopoljskog arhiđakonata uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži održao se 8. veljače u Župi svetog Ivana Nepomuka u Lučkom. Ovaj susret drugi je u sklopu pripremnih susreta koji se održavaju u svakom ahiđakonatu za volontere Susreta hrvatske katoličke mladeži i za mlade iz arhiđakonata. Na susretu u Lučkom okupilo se oko stotinu mladih iz Lučkog, Velike Gorice, Samobora, Ruda, Svete Nedjelje i ostalih župa Turopoljskog arhiđakonata.



Susret je započeo u župnoj crkvi molitvom pred križem SHKM-a koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić. Molitvu je animirao zbor "Allegro" iz župe Lučko. Mladi su pred križ SHKM-a donijeli svoje molitve kao što su to učinili desetci tisuća mladih prije njih koji su molili na Susretima hrvatske katoličke mladeži.



Molitveni dio susreta zaključen je zajedničkom molitvom za uspješan Susret Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati ove godine u Zagrebu i župama Zagrebačke nadbiskupije 9. i 10. svibnja.



Nakon molitve vlč. Valentić mladima je predstavio program SHKM-a i dao upute za volontere na susretu i u svojim župama. Mladi su također imali priliku postaviti pitanja u vezi organizacije i zadaća koje imaju u razdoblju do Susreta. Nakon informativnog dijela uslijedila je podjela u grupe i međusobno upoznavanje.



Na upoznavanju mladi su kroz igru razgovarali o svojim aktivnostima i župama iz kojih dolaze te o pripremama za Susret koje su započele u njihovim župama. Nakon upoznavanja mladi su imali priliku nastaviti druženje uz zajednički ručak.



Popodnevni dio programa započeo je zajedničkim plesom, a nakon toga održana je igra „Priča o Stepincu“. Mladi su u svojim grupama trebali pronaći osobe koje je za svoga života susretao blaženi Alojzije Stepinac te od njih dobiti razne informacije o Stepinčevom životu i tragove za pronalazak odgovora na pitanja.



Skupina koja je prva pronašla sve odgovore na pitanja o Stepinčevom životu te riješila završnu zagonetku nagrađena je prigodnim poklonom. Kroz igru mladi su se bolje upoznali s detaljima Stepinčevog života, njegovim dosljednim služenjem Kristu i pomaganjem potrebitima. U Stepinčevom primjeru pronašli su uzor i motivaciju za pomoć u pripremi Susreta hrvatske katoličke mladeži. Osobe iz Stepinčevog života odglumili su animatori Zagrebačke nadbiskupije.




Na susretu su sudjelovali i studenti Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod vodstvom mentora dr. sc. Krunoslava Novaka. Studenti su napravili televizijske reportaže koje će biti moguće pogledati u emisiji "Priprema, pozor, SHKM" na Laudato TV i društevenim mrežama SHKM-a.



Na kraju susreta vlč. Ivan Valentić zahvalio je mladima na uključivanju u veliku volontersku obitelj mladih te istaknuo da upravo o volonterima uvelike ovisi uspješno održavanje SHKM-a u svibnju.



Josip Banić, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije; Foto: Krunoslav Novak