Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić predvodio Službu Božje Riječi u čast Svetoga križa

Uvodna riječ i homilija kardinala Bozanića

Povodom dolaska u zagrebačku prvostolnicu Misijskoga križa ovogodišnjega Međunarodnoga euharistijskog kongresa u Budimpešti, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim Mijom Gorskim i Ivanom Šaškom, predvodio je, u subotu 8. veljače,  Službu Božje Riječi u čast Svetoga križa. Misijski je križ simbol Kongresa koji na poseban način u pripremnome razdoblju do njegova početka povezuje razne biskupije i narode.



Zahvalivši nadbiskupu ostrogonsko-budimpeštanskom, kardinalu Péteru Erdöu, koji je omogućio da ovaj križ bude u Zagrebu upravo u trodnevnici blagdana blaženoga Alojzija Stepinca, Kardinal je u uvodnoj riječi opisao jedinstveni izgled ovoga unikatnog relikvijara:  - U njegovu je središtu dio onoga drveta koje vjernici časte kao relikviju Kristova križa, na kojemu je razapet i na kojemu nas je na Kalvariji Božji Sin otkupio za vječnost. Pod jednim je drvetom čovjek svojom neposlušnošću otvorio ponor propasti i smrti, a na drugome je drvetu Isus, poslušnošću Ocu, čovjeku vratio život. Ovaj križ po sebi ima dekoraciju brončanih vitica koje nalikuju na grane i mladice, izrasle iz korijena Kristova prinosa u ljubavi. U tim se mladicama nalaze relikvije svetaca i blaženika, osobito iz Srednje i Istočne Europe. Oni su istinski cvjetovi i plodovi u kojima je vidljiv novi, vječni život. – kazao je Kardinal, istaknuvši da se na Križu nalaze relikvije hrvatskih svetaca i blaženika: sv. Marka Križevčanina, blaženoga Alojzija Stepinca te blaženih Drinskih mučenica.
 



U homiliji se Kardinal prvotno referirao na geslo Međunarodnoga euharistijskoga kongresa u Budimpešti »Svi su moji izvori u tebi« (Psalam 87, 7), povezavši ga s križem u kojem se susreće Božja ljubav prema čovjeku te ljudska čežnja za srećom i spasenjem, za Bogom. - Križ nam otkriva snagu i ljepotu Božjega dara, počevši od dara života. Od Boga je sve što je potrebno za naravni i nadnaravni život. Biblija to svjedoči na puno mjesta. Tako još jedan psalam svjedoči: »U tebi je izvor životni, tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo.« (Ps 36,10). Od toga se Izvora izabrani narod udaljavao i ponovno k njemu vraćao, pozivan od proroka: »S radošću ćete crpsti vodu iz izvora spasenja« (Iz 12, 3). – istaknuo je Kardinal.
 

U nastavku homilije podsjetio je na Isusove riječi u jeruzalemskome hramu posljednjega blagdana sjenica kada slušateljima objavljuje: »Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije koji vjeruje u mene!« (Iv 7, 37). – Te riječi ponavlja i nama, dok smo zagledani u ovaj križ s relikvijama mučenika i svetaca. Među njima ima i onih koji nisu živjeli u dalekoj prošlosti. Njihov je život srašten s Bogom. Oni su – živeći na zemlji – crpili snagu iz života s Kristom, osobito u euharistiji, u hrani vječnosti. Po njoj su u najtežim prilikama, u trpljenjima nasilja svake vrste, bili živa prisutnost nebeskoga kraljevstva. – kazao je Kardinal.


Također je, kroz vrijeme priprave za proslavu i samu proslavu blagdana Stepinčeva u u Stepinčevoj katedrali, rastumačio znakovitost prisutnosti Misijskoga križa, simbola euharistijskoga kongresa u Budimpešti, u povezanosti bl. Alojzija s euharistijskim kongresom u Budimpešti. Naime, 27. svibnja 1938., bl. Stepinac je, kao zagrebački nadbiskup, sudjelovao i propovijedao je na svjetskome euharistijskom kongresu koji se i tada održavao u Budimpešti, govoreći o euharistiji kao zlatnome vezu ljubavi što Boga veže s čovjekom.



Na kraju homilije, Kardinal je posebice istaknuo mlade koji se pripremaju za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu za koji su izabrali riječi Blažene Djevice Marije učenicima:  »Što god vam rekne, učinite« (Iv 2, 5). - Nadamo se da će po ovome križu snažnije u srcima mladih odjeknuti riječi: Što god vam rekne, učinite! te da će se velikodušno odazvati Gospodinu koji ih zove u svećeništvo ili redovništvo; koji im daje dar da budu kršćanski supružnici i roditelji; da žive radost svoje vjere u svijetu koji odvraća od Izvora života. – kazao je te homiliju zaključio riječima: - Sa sobom nosimo riječi apostola Petra da nam Krist bude u srcima, što je jamstvo da se ne trebamo bojati. S Kristom u srcu spremni smo obrazložiti nadu, noseći svoj križ, jasno gledajući da život darovan drugima nije izgubljen život nego njegova punina. –




Liturgijsko pjevanje predvodio je Oktet bogoslova zagrebačke bogoslovije, a također je, prije blagoslova, izmoljena i Molitva za ovogodišnji Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti.

Zahvaljujemo ti, Gospodine Isuse Kriste, koji u euharistiji,
vrelu ljubavi,
pozivaš svoj narod
da se hrani Kruhom života
i Kaležom spasenja,
spomen-činom tvoje muke,
smrti i uskrsnuća.
Neka nam snaga,
koju nam daješ
svojom žrtvom i svojom prisutnošću,
pomogne da budemo bližnjima
kruh koji hrani i vino koje donosi radost;
da budemo ponizni služitelji pomirenja
između Crkava i narodâ,
kako bismo – riječima i djelima –
naviještali da si ti jedini Gospodin,
Vrelo svakoga života.
Amen.



Misijski križ Međunarodnoga euharistijskog kongresa u Budimpešti bit će u u Zagrebu do 10. veljače.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije