Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić pohvalio mlade "72 sata bez kompromisa"

 

Predvodeći na Misijsku nedjelju, u nedjelju 20. listopada 2019., euharistijsko slavlje 50. obljetnice župe Sveta Tri kralja na Baniji, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohvalio je sve mlade koji su se prošloga vikenda, tj. od 17. listopada do 20. listopada, odazvali i sudjelovali u međunarodnoj volonterskoj akciji "72 sata bez kompromisa", a koja se je održala u 11 hrvatskih gradova i općina.


- Poručio bih našim mladima ovdje, mladima diljem naše Zagrebačke nadbiskupije i domovine, bez kompromisa, što to znači, 72 sata bez kompromisa. Znači, bez kompromisa činiti dobro i to je ono što Isus danas pohvaljuje. Pohvala njima, a ja danas uime Crkve dajem pohvalu i vi ju prenesite, osobito onima koji su volonteri u Zagrebu, da vas je nadbiskup pohvalio - kazao je Kardinal.
 


Volonterski maraton započeo je diljem Hrvatske u večernjim misama u četvrtak 17. Listopada. U Karlovcu je započeo svetom misom u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa, a završio 20. listopada na misnoj proslavi 50-te godine postojanja župe Banija. Tijekom tri dana, odnosno 72 sata, Karlovčani su darovali svoje vrijeme drugima, onima najpotrebnijima u našem društvu. Same akcije odvijale su se tijekom petka, 18. listopada i subote 19. listopada.

Od jutarnjih sati, tijekom ta dva dana, volonteri su pomagali na raznim lokacijama u gradu, nisu odmarali, već uvijek u pokretu ispunjavali ulice Grada na četiri rijeke. Bojali su zidove, izrađivali kreativne ukrase, činili dobra djela drugima te uljepšavali okoliš. Domišljati volonteri organizirali su razne akcija, a dali su im i zanimljive nazive, tako su se mogla na volonterskom repertoaru naći imena akcija poput: Mudrost starih i snaga mladih, Dokolica i okolica, Farba(i)je, Nazorovi muškarci, Maštaonica, kreativKA, Nazorova djeca, ekočistKA, Sovice te Milosrđe nam je milo.

U Karlovcu je sudjelovalo 115 mladih u 16 akcija. Svoja iskustva volontiranja podijelili su s nama i neki volonteri:

- Mene ovo stvarno raduje, super mi je što provodimo vrijeme zajedno i upoznajemo nove ljude, kazala je volonterka Lucija Klarić.
- Stvarno je fantastično! Družimo se svi zajedno i na jedan lijep način pomažemo jedni drugima. Ovo nije samo da mi radimo, odnosno kroz naš rad ne ispunjavamo samo naše obveze i dužnosti, nego motiviramo i druge da se i oni jednog dane uključe u ovakav projekt. Za mene je ovaj projekt jedno iskreno služenje i pomaganje, zato što je to nešto na što smo svi pozvani. Htio bih motivirati i druge mlade da se iduće godine priključe u ovakve projekta, rekao je Bruno Ban.

- U početku se nisam mislila uključiti, ali na kraju jesam i zaista divno i odlično!  Lijep je osjećaj pomaganja i volontiranja, istaknula je Maja Prahović.
- Jako mi je lijepo ovdje na volontiranju, posebno mi je lijepo vidjeti mlade koji su se ovako okupili i kako pomažu drugim mladima koji nemaju iste uvijete kao oni, lijepo je vidjeti i djecu kako nam pomažu, rekao je Josip Vuković.

Projekt „72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji okuplja tisuće  mladih volontera koji daju svoje vrijeme i vještine za dobrobit zajednice u kojoj žive. Kako se probudila ideja za pokretanjem projekta u Karlovcu, kazala je voditeljica projekta u Karlovcu Ivana Vranešić.

- U Karlovcu se već duže vrijeme jedna skupina mladih pod nazivom "Zamak" okuplja i organizira razne projekte. Družimo se s mladima i starijima, a ovo smo vidjeli kao dobru priliku da u svoj radi i ideje uključimo i druge mlade te da na taj način pomognemo cijeloj zajednici u Karlovcu. Kroz projekt smo htjeli promovirati zajedništvo, beskompromisnost, kreativnost i volonterstvo u društvu i među mladima, kazala je Ivana Vranešić.

Cilj projekta je beskompromisno dati sebe drugome, izbjeći komfornost modernog društva, izaći na ulice među ljude i činiti remek-djela ljubavi prema bližnjemu. (Marta Marinović)