Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Koncert Marija Penzara na Orguljskom festivalu „Sonus caelestis“


Istaknuti domaći orguljaš, redoviti profesor orgulja u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Mario Penzar održat će 13. listopada 2019. u 16.45 koncert na orguljama zagrebačke katedrale u okviru Orguljskog festivala „Sonus caelestis“. Festival, čiji su organizatori Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačka Nadbiskupija, od ove godine predstavlja Zagrepčanima i gostima metropole ponajbolje hrvatske orguljaše kroz ciklus nedjeljnih koncerata. Stoga i nedjeljno gostovanje Marija Penzara predstavlja izniman glazbeni događaj za sve ljubitelje glazbe.


Mario Penzar dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nagrada Milka Trnina te nagrada Kantor koju dodjeljuju Varaždinske barokne večeri za najbolju interpretaciju djela J. S. Bacha. Predavao je i na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Akademiji za glasbo u Ljubljani i Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku, Summer Organ Academy u Göteborgu te na nizu seminara u Hrvatskoj. Bio je voditelj seminara i na nekoliko sveučilišta u SAD-u.


Surađivao je s brojnim orkestrima i komornim sastavima te istaknutim vokalnim i instrumentalnim solistima diljem Europe (Moskovska državna filharmonija, Robert Schumann Philharmonie – Chemnitz, Zagrebačka filharmonija, Slovenska filharmonija...). Aktivno je sudjelovao na snimanju više od 20 CD-a različitih glazbenih stilskih odrednica kao orguljaš, čembalist, umjetnički voditelj projekta ili glazbeni producent. Titularni je orguljaš Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Umjetnički je ravnatelj orguljskog dijela Dvigrad festivala, Međunarodnog festivala stare glazbe pod pokroviteljstvom ISTITUTO PONTIFICIO DI MUSICA SACRA iz Rima. Umjetnički je voditelj i stalni član Ansambla Responsorium koji je na Varaždinskim baroknim večerima 2019. godine dobio nagradu „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla. Profesor Penzar prigodom ovog koncerta predstavit će djela njemačkih baroknih skladatelja duboko kontemplativnog izričaja. Tako će se na programu naći barokni biseri J. S. Bacha, D. Buxtehudea i G. Böhma. Bit će to, prema riječima samog umjetnika, emotivna posveta njegovu nedavno preminulom ocu.