Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U župi svetih Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu proslavljen blagdan Gospe Anđelske



U nedjelju, 1. rujna 2019., u župi svetih Šimuna i Jude Tadeja U Markuševcu proslavljen je blagdan Gospe Anđelske. Svečanu sv. misu pod “novim krovom” iznad vanjskog oltara u zajedništvu fra Svetozara Kraljevića, franjevca iz Dubrave, o. Ilije Tipurića karmeličanina iz Remeta, o. Marka Šopa, dehonijanca iz Trnovčice domaćeg župnika, predvodio je župni vikar iz Retkovca vlč. Mario Dukić. Na početku župnik Josip Đurbek podsjetio je na razlog današnjeg proštenja koji se nalazi u drevnoj povijesti kapele gospe Anđelske pokraj markuševečke crkve, pročitavši dio zapisa putopisca Nikole Pulića iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Zatim je pozdravio sve župljane, hodočasnike te predstavnike gradskih vlasti predvođene gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Bandićem i predsjednikom Gradske skupštine Dragom Prgometom.

U homiliji propovjednik je istaknuo: "Draga braćo i sestre u Kristu, slavimo Gospu Anđelsku, koja nosi naslov iz jedne prekrasne katoličke pobožnosti. Kraljica je svih onih nebrojbnih četa anđela. Nedavno smo slavili veliku Gospu, jedna od vjerskih istina koje mi katolici vjerujemo i ispovijedamo jest i njezin naslov Kraljice, koja je to postala po svome uznesenju. Marijin život je od početka bio ispunjen čudesnim Božjim zahvatima, od njezinog bezgrješnog začeća, pa sve do navještenja da će roditi Sina Božjega. Marija je u svome tijelu nosila Isusa Krista, ona ga je hranila, ona mu je bila prava majka, ona ga je odgajala i postavila na noge.

I kao takva, Marija nije mogla završiti ovozemaljski hod smrću običnoga čovjeka. Marija nije običan čovjek, Marija nije obična žena, ona je savršen čovjek ona je savršena žena! Od početka je bila očuvana od grijeha i čitav je svoj život i poslanje predala u ruke Božje i veličala ga svim svojim bićem. Marija nikad nije se dvoumila prihvatiti Božju volju, premda je sve te događaje koje je proživljavala morala prebirati u svom srcu... Konačno Marija je proživjela vlastitu muku gledajući muku i smrt svoga sina. Da bi onda prva iskusila plodove njegova odkupiteljskoga djela, da bi  bila uznesena na nebo, da bi bila prozvana Kraljicom neba, a onda konačno i Kraljicom anđela. Marija nije mogla trunuti u grobu, ona koju je  Bog izabrao da bude majka njegova sina. I zato ju je uzeo k sebi, uzeo je k sebi dušom i tijelom u nebo i okrunio je tamo u vječnosti i rajskoj sreći. I to je draga braćo i sestre ona vjerska istina koju slavimo danas kada govorimo o Gospi Anđelskoj."

U nastavku homilije protumačio je nedjeljno evanđelje s posebnim osvrtom na one koji se pod krinkom skrušenosti i poniznosti nalaze podalje od oltara, želeći svoju komociju, svoj komfor, ili se osamljuju u kutovima crkve pod izlikom „dublje pobožnosti“ i smirenosti, premda ih Gospodin zove da priđu bliže:„Poniznost ne može isključivati drugoga. Poniznost nije u prikazivanju sebe boljim ili pravednijim od drugih, poniznost nije u samoći u kojoj mi nitko ne treba, već poniznost se najbolje očituje u služenju i ljubavi prema bližnjima u kojima i po kojima tražimo Boga...”

Na kraju mise župnik se osvrnuo na minule radove: obnovu tornja i pročelja crkve te podizanje sjenice iznad vanjskoga oltara, čija je gradnja bila potrebna, nakon što je jak vjetar, u nevremenu koje je u mjesecu svibnju poharalo grad Zagreb, srušio dotadanju željeznu konstrukciju.Slavlje je praćeno pjesmom župnog zbora, a završeno svečanom procesijom u kapelu Marije Vinske.

Josip Zdešić,
župni medijski suradnik
Foto: Lidija Kralj