Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Zahvala Bogu za 150 godina opstanka HKD-a Sv. Jeronima


Na blagdan Sv. Jeronima Stridonskoga (iz Štrigove), u nedjelju 30. rujna, Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima proslavilo je 150. obljetnicu svoga opstanka i rada. Unutar cjelogodišnjega obilježavanja te obljetnice, vrhunac je bila misa Zahvalnica, koju je predvodio u zagrebačkoj prvostolnici njezin rektor, mons. mr. zn. Josip Kuhtić. U uvodu je istaknuo, kako je prije 150 godina, tj. 1868., pod pokroviteljstvom tadašnjega zagrebačkoga nadbiskupa Jurja Haulika, osnovano Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima.

To je pored Matice Hrvatske i Akademije treća kulturna ustanova hrvatskoga naroda s dugim trajanjem. Svetojeronimsko društvo postavilo si je za svrhu prosvjećivati hrvatski narod na svim područjima života, kako u gospodarstvu, tako i u vjeri, i to je činilo objavom mnogobrojnih knjiga. Najpoznatija knjiga je godišnjak ili kalendar “Danica”, koji se tijekom prošloga stoljeća i pol udomaćio u mnogim hrvatskim domovima.

Dalje je predvoditelj nastavio, kako se danas, na blagdan Sv. Jeronima, naslovnika toga Društva, njegovi članovi, koji su danas u prvostolnici, žele zahvaliti ovom svetom Zahvalnicom dobromu Bogu, djelitelju svake milosti, za 150 godina opstanka i rada njihovoga Društva. Svi se mi radujemo, kazao je mons. Kuhtić, toj velikoj obljetnici i izričemo pojedinačno i zajedno zahvalu Bogu za postojanje toga našega Hrvatskoga književnoga društva Sv. Jeronima.