Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Duhovna obnova u župi sv. Petra i Pavla u Kašini



Od 26. do 28. listopada 2017. godine u župi sv. Petra i Pavla u Kašini održana je duhovna obnova koju je predvodio vlč. Dražen Radigović, župnik kašinske župe i osnivač te duhovnik karizmatsko molitvene zajednice „Dobri pastir“. Tema duhovne obnove bila je: „Snaga osobne i zajedničke molitve“. Duhovna obnova sastojala se od slavljenja, sv. Mise, nagovora i molitve. Slavljenje su predvodili slavljenički timovi Zajednice Dobri pastir i zbor mladih iz Kašine. Kroz tri dana koliko je trajala duhovna obnova vlč. Dražen istaknuo je te objasnio važnost i moć kako osobne, tako i zajedničke molitve. Osim toga, objasnio je i naveo korake kako moliti za nečije obraćenje. U tom smislu, ako želimo izmoliti nečije obraćenje prvi korak u tome je prihvaćanje te osobe (križa). Prvi korak u pobjedi križa je, dakle, njegovo prihvaćanje. Nakon toga slijedi opraštanje, jer kako ističe vlč. Dražen, luksuz je ne oprostiti. Slijedi korak u kojem je potrebno zahvaliti Gospodinu za tu osobu. Kako ističe vlč. Dražen, zahvaljivanje je najveća molitva vjere, zahvaljivanjem ispovijedamo svoju vjeru. Kada smo Gospodinu zahvalili za tu osobu nužno je zavoljeti je i blagoslivljati.



Kroz ovu duhovnu obnovu vlč. Dražen je ukazao na činjenicu kako je potrebno i nužno vratiti molitvu u naše obitelji te više vjerovati u njenu moć. Kako navodi vlč. Dražen, molitelji su heroji, oruđe u Božjim rukama, dok je molitva „gorivo“ za našu dušu i najjača snaga svijeta. Molitva oslobađa Božanski potencijal u naše živote i preobražava društvo. Ništa se ne događa bez molitve. Tamo gdje nema molitve - nema Božje snage, nema nadnaravnog Božjeg djelovanja. Kroz naše molitve ćemo dovesti Boga u naš život, u naše obitelji i u naše društvo. I Bog će snažno djelovati! Njegova će snažna ruka utjecati na živote ljudi, ali i na čitavo društvo.

U okviru duhovne obnove vlč. Dražen predstavio je i projekt kućnih molitvenih grupa koji će uskoro zaživjeti u našoj župi. Župnik potiče na molitvu i kroz kućne molitvene grupe na okupljanje na molitvu. Iako možda i znamo da je važno moliti, ipak je potrebno zapitati se da li molitvu primjenjujemo u našim životima te da li smo postali mlaki i obeshrabreni ili ustrajemo unatoč svemu, te potičemo li i druge na molitvu. Kroz niz primjera koje je župnik naveo, kao iz vlastitog svećeničkog života, tako i po primjeru drugih svećenika, vjerujemo kako je ražario srca prisutnih i potaknuo ih da postanu ljudi molitve. Zbog toga je važno pokrenuti se, vratiti molitvu u domove i obitelji i Bog će odgovoriti.

Ivana Culej,
upna medijska suradnica Tiskovnog ureda