Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava Imena Marijina u Kamanju



Proštenje u župi Imena Marijina u Kamanju održano je u nedjelju, 10. rujna. Župna crkva posvećena je Imenu Marijinu, i već oko 120 godina veliki broj hodočasnika iz šire okolice i susjedne Slovenije hodočaste našoj zaštitnici Djevici Mariji.

Kako bi dostojno proslavili ovaj veliki blagdan za župu, vjernici su se pripremali trodnevnicom, koja je započela u četvrtak navečer, a završila u subotu navečer.

Liturgijska slavlja trodnevnice s posebno lijepim i nadahnutim propovijedima predvodio je vlč. Kornelije Grgić iz susjedne župe Vrhovac.

U nedjelju, na sam dan proštenja u 8 sati održana je jutarnja župna sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Stjepan Jakov.

U 10 sati održana je sveta misa na slovenskom jeziku za sve hodočasnike iz susjedne Slovenije. Svetu misu predvodio je metliški župnik Jože Pibernik.

Središnje euharistijsko slavlje održano je u 11 sati na kongresnom prostoru pored župne crkve, uz svečano pjevanje crkvenog zbora. U ovoj svečanosti sudjelovali su svećenici iz susjednih župa, a euharistiju je predvodio mons. Ivan Hren.

U svojoj propovijedi uglavnom se osvrnuo na posebnu važnost štovanja Djevice Marije od hrvatskog naroda, obitelji i zajedništva, kao i na  aktualne odnose u našoj domovini, posebno o neizvjesnoj budućnosti novih, mladih generacija koje napuštaju našu domovinu.
 
U 16 sati održana je sveta misa Zahvalnica s tradicionalnim blagoslovom djece.

Istovremeno se uz župnu svetkovinu, u Kamanju održavaju i dani općine u kojoj svi zajedno pridonose duhovnoj, ali i svakoj drugoj kvaliteti življenja u toj maloj sredini. 
 

Mijo Maršić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda