Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

28.2.2015.FOTOGALERIJA

„Sve vas radosno pozdravljam na ovom svečanom crkvenom činu“, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvarajući u subotu, 28. veljače 2015. godine u Zagrebu, biskupijski postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića SJ.

U svom je prigodnom govoru Kardinal podsjetio na riječi bl. Majke Terezije, koje je 1978. godine izrekla u Metkoviću, rodnome gradu o. Gabrića. Tada je kazala kako su ljudi u Bengaliji u o. Gabriću dobili Isusa. Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Oni su doznali da su naša braća i sestre – citirao je bl. Majku Tereziju kardinal Bozanić.

Grob p. Ante Gabrića uz župnu crkvu u Maria Polliju, nastavio je, postao je mjesto molitve i hodočašća. „Postoje i pisana svjedočanstva o njegovu svetom životu i plodnom apostolskom djelovanju, kako za njegova života, tako i poslije smrti“, zaključio je kardinal Bozanić, dodavši da je glas o svetosti o. Gabrića raširen u objema njegovim domovinama – Hrvatskoj i Indiji.


 
Nakon Kardinalove prigodne riječi, vicepostulator u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića p. Antun Volenik, nakon što je svoj dekret i potvrdu imenovanja vicepostulatorom predao Kardinalu na provjeru, predstavio je životopis o. Ante Gabrića.

Kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepan Večković pročitao je Kardinalovu Odluku o otvaranju procesa i Odluku o uspostavi suda i imenovanju članova, koji su položili prisegu o načinu vršenja povjerene im službe.Nadbiskupskim delegatom imenovan je pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić, koji je je na kraju sjednice kazao da je ovo povijesni dan za Crkvu u Hrvata i Družbu Isusovu kojoj je pripadao o. Ante Gabrić. „Odsada se u javnosti o. Ante Gabrića može nazivati sluga Božji“, istaknuo je biskup Pozaić, te zaključio kako ovim činom otvaramo novo široko područje djelovanja u kojem svatko od nas može učiniti sve i ono malo više da čast koju o. Gabrić uživa u vjerničkom narodu bude potvrđena u Crkvi i čašću oltara.
 
Promicateljem pravde u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića SJ imenovan je preč. dr. Josip Šalković, a Bilježnikom vlč. mr. Mladen Škvorc.Na sjednici su bili prisutni i generalni postulator Družbe Isusove u Rimu p. Anton Witwer, te splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, mjesni ordinarij crkvene pokrajine odakle je o. Gabrić
 
Sljedeća sjednica predviđena je 4. svibnja 2015. na kojoj će se ispitati svjedoci u postupku kauze.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr