Ruta procesije s likom Majke Božje od Kamenitih vrata

Za razliku od protekle dvije godine, ove će godine procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata proći svojom uobičajenom rutom: Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.

Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata

Proslava će, po običaju, započeti svečanom euharistijom u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati koju će predvoditi kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove (Italija) i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, nazočnim biskupima, svećenicima i vjernicima grada Zagreba.
U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga. (Mt 25) #EvanđeljeDana
 
 
 
 Aktualnosti

25.5.2018.

Ruta procesije s likom Majke Božje od Kamenitih vrata

Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.
24.5.2018.

Životopis kardinala Angela Bagnasca

Kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove, rođen je 14. siječnja 1943. godine.
24.5.2018.

Mediji u službi formacije ili deformacije; istine ili manipulacije

Posljednja u ovogodišnjem nizu tribina „Zajednički vidici“.
24.5.2018.

Sveti Josip privlači hodočasnike svakog dana

Devetnaestu srijedu Velike pobožnosti predvodio vlč. Dragec Gereci, župnik na Vinagori.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

13.4.2018.

Održana završna sjednica Predsjedništva Sinode

Središnja točka bila je formiranje radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode.

Riječ Svetog Oca

16.5.2018.

Krštenje – zaodjenuti Kristom (Gal 3, 26-27)

Ovo je naime kršćanski poziv: „hoditi uvijek kao djeca svjetla, ustrajavajući u vjeri" (usp. Red krštenja, br. 226, Iv 12, 36). Ako je riječ o djeci, zadaća je roditelja, zajedno s kumovima i kumama, brinuti se da hrane plamen krsne milosti, pomažući im da ustraju u vjeri (usp. Red krštenja, br. 73). „Kršćanska naime pouka, koja djeci po pravu pripada, ne ide ni za čim drugim nego da im malo-pomalo dovede do toga da spoznaju Božji naum u Kristu te sami jednom usvoje onu vjeru u kojoj su kršteni" (isto, Prethodne napomene, 3). Živa Kristova prisutnost, koju treba čuvati, braniti i širiti u nama, svjetiljka je koja obasjava naše korake, svjetlo koje usmjerava naše izbore, plamen koji grije srca dok idemo ususret Gospodinu, osposobljavajući nas da pomažemo onima koji putuju s nama, sve do neraskidivog zajedništva s njim. Tada, kaže se u Otkrivenju, „noći više biti neće i neće trebati svjetla od svjetiljke ni svjetla sunčeva: obasjavat će ih Gospod Bog i oni će kraljevati u vijeke vjekova" (usp. 22, 5). Slavlje krštenja se zaključuje molitvom Očenaš, svojstvenoj zajednici Božje djece. Naime, djeca ponovno rođena na krštenju primit će puninu dara Duha u potvrdi i sudjelovat će u euharistiji, učeći što znači obraćati se Bogu nazivajući ga „Oče".

Riječ Nadbiskupa

1.4.2018.

Kardinalova homilija na Uskrs

Isus nije, da se tako izrazim, populist koji bi se svima želio svidjeti, a prema tome ni njegova Crkva ne može biti takva. Katolički vjernici pozvani su svima željeti dobro. Crkva želi sudjelovati u Božjem planu da se svi ljudi spase, ali pri tom nipošto ne može zanijekati istinu. Naime, Isus nikada nije obećavao raj na zemlji, jer On je u svojoj ljudskoj naravi, kao i onaj razbojnik kojemu je dao obećanje, u raj stigao tek nakon smrti. Zato, draga braćo i sestre, uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju »raj na zemlji«, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr