Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata

Proslava će, po običaju, započeti svečanom euharistijom u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati koju će predvoditi kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove (Italija) i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, nazočnim biskupima, svećenicima i vjernicima grada Zagreba.

Proslavljena 120. obljetnica rođenja blaženog Alojzija

Procesijom od slavljenikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve Presvetog Trojstva u Krašiću, započela je u utorak 8. svibnja središnja proslava 120. obljetnice rođenja blaženog Alojzija Stepinca. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

U crkvi Krista Kralja započelo redovito slavljenje svete mise po izvanrednom obliku rimskog obreda

Odlukom kardinala Bozanića da se od mjeseca svibnja svake nedjelje i na zapovijedani blagdan slavi sveta misa po izvanrednom obliku rimskog obreda, započelo je u nedjelju 6. svibnja redovito slavljenje svete mise u crkvi Krista Kralja.
#Isus: Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća. (Mk 9) #EvanđeljeDana
 
 
 
 
 Aktualnosti

24.5.2018.

Mediji u službi formacije ili deformacije; istine ili manipulacije

Posljednja u ovogodišnjem nizu tribina „Zajednički vidici“.
24.5.2018.

Sveti Josip privlači hodočasnike svakog dana

Devetnaestu srijedu Velike pobožnosti predvodio vlč. Dragec Gereci, župnik na Vinagori.
23.5.2018.

Majka Božja od Kamenitih vrata 2013. - 2017.

Svetkovinu su u proteklih pet godina zajedno s nama slavili i naši dragi gosti - nadbiskupi i kardinali.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

13.4.2018.

Održana završna sjednica Predsjedništva Sinode

Središnja točka bila je formiranje radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode.

Riječ Svetog Oca

16.5.2018.

Krštenje – zaodjenuti Kristom (Gal 3, 26-27)

Ovo je naime kršćanski poziv: „hoditi uvijek kao djeca svjetla, ustrajavajući u vjeri" (usp. Red krštenja, br. 226, Iv 12, 36). Ako je riječ o djeci, zadaća je roditelja, zajedno s kumovima i kumama, brinuti se da hrane plamen krsne milosti, pomažući im da ustraju u vjeri (usp. Red krštenja, br. 73). „Kršćanska naime pouka, koja djeci po pravu pripada, ne ide ni za čim drugim nego da im malo-pomalo dovede do toga da spoznaju Božji naum u Kristu te sami jednom usvoje onu vjeru u kojoj su kršteni" (isto, Prethodne napomene, 3). Živa Kristova prisutnost, koju treba čuvati, braniti i širiti u nama, svjetiljka je koja obasjava naše korake, svjetlo koje usmjerava naše izbore, plamen koji grije srca dok idemo ususret Gospodinu, osposobljavajući nas da pomažemo onima koji putuju s nama, sve do neraskidivog zajedništva s njim. Tada, kaže se u Otkrivenju, „noći više biti neće i neće trebati svjetla od svjetiljke ni svjetla sunčeva: obasjavat će ih Gospod Bog i oni će kraljevati u vijeke vjekova" (usp. 22, 5). Slavlje krštenja se zaključuje molitvom Očenaš, svojstvenoj zajednici Božje djece. Naime, djeca ponovno rođena na krštenju primit će puninu dara Duha u potvrdi i sudjelovat će u euharistiji, učeći što znači obraćati se Bogu nazivajući ga „Oče".

Riječ Nadbiskupa

1.4.2018.

Kardinalova homilija na Uskrs

Isus nije, da se tako izrazim, populist koji bi se svima želio svidjeti, a prema tome ni njegova Crkva ne može biti takva. Katolički vjernici pozvani su svima željeti dobro. Crkva želi sudjelovati u Božjem planu da se svi ljudi spase, ali pri tom nipošto ne može zanijekati istinu. Naime, Isus nikada nije obećavao raj na zemlji, jer On je u svojoj ljudskoj naravi, kao i onaj razbojnik kojemu je dao obećanje, u raj stigao tek nakon smrti. Zato, draga braćo i sestre, uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju »raj na zemlji«, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr