Izbornik

Inicijativa "U ime obitelji" zatražit će referendum o definiranju braka

25.04.2013

 

Uz potporu svih većih vjerskih zajednica – katoličke i pravoslavne Crkve, islamske zajednice i više kršćanskih crkava – građanska inicijativa "U ime obitelji" započinje za dva tjedna na više od dvije tisuće lokacija prikupljati 375 tisuća potpisa kojima se želi zatražiti raspisivanje referenduma o unošenju odredbe u hrvatski Ustav po kojem je brak jedino životna zajednica žene i muškarca.

Najavili su to na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu "Westin" u srijedu 24. travnja predstavnici građanske inicijative koja okuplja pojedince, obitelji i građanske udruge koje promiču općeljudske vrijednosti.

"Brak je temelj obitelji, a obitelj je temelj društva. Prema brojnim studijama upravo je brak najidealnije mjesto za dobivanje djece i njihovo odgajanje. Prikupljanje potpisa i referendum prilike su da se u demokratskom ozračju čuje što misle građani naše zemlje. Naša istraživanja pokazuju da gotovo 90% ispitanika drži da je brak zajednica muškarca i žene i želimo da referendum potvrdi mišljenje i volju naroda", rekla je Željka Markić.

O pravnim pitanjima organiziranja referenduma govorio je odvjetnik Krešimir Planinić istaknuvši kako su s detaljnim pripremama za inicijativu "U ime obitelji" započeli još prije godinu dana. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti potpise deset posto birača u razdoblju od 12. do 26. svibnja, naglasio je Planinić te naveo da će afirmativno referendumsko pitanje glasiti: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"

Da građanska inicijativa "U ime obitelji" okuplja bez obzira na političke, stranačke i ideološke razlike osobe koje žele zaštiti ugroženost vrijednosti obitelji, potvrdili su u svom izlaganju povjesničar s Instituta "Ivo Pilar" dr. Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Vargić iz udruge "World Youth Alliance".

S konferencije za novinare organizatori su uputili poziv volonterima koji žele pomoći na mjestima prikupljanja potpisa, jer je upravo to najzahtjevniji organizacijski dio projekta. (GK; foto: Laudato.hr)