Izbornik

Petrovo u Zaprešiću

30.06.2020
U župnoj crkvi Sv. Petra ap. u Zaprešiću na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla,  29. lipnja, ta prva zaprešićka župa proslavila je zaštitnika. Euharistijsko slavlje predvodio  je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković.  

U pozdravu preč. Pavlaković rekao je kako se u katoličkom kalendaru ponekad u jednom danu slave dva ili više sveca. Povezujući živote apostolskih prvaka, mučeništvo, istu godinu smrti posebno je istaknuo kako su ti duhovni velikani zajednički posvjedočili vjeru u Isusa Krista. U homiliji preč. Pavlaković podsjetio je kako je puno toga što nas kao vjernike treba zadiviti kod svetih Petra i Pavla a njihov život ugrađen u početak Crkve, u ljepotu neizrecivog raste svjedoči životnost Isusa Krista do naših dana.Predsjedatelj slavlja stavio je  vjernicima za razmišljanje dvije rečenice koje odišu istinom kršćanske ljepote vezane za živote apostolskih prvaka. Opisujući sv. Petra koji je u samim počecima bio nesiguran i sumnjičav, poslije zahvaćen oduševljenjem, da bi suočen razočarenjem i vlastitom slabošću u iskrenom kajanju bio spreman primiti ključeve nebeskog kraljevstva ali i odgovoriti na Isusovo pitanje: Ljubiš li me? Gospodine, ti sve znaš; ti znaš da te volim.  
Rektor Pavlaković ocrtao je lik sv. Pavla kao onoga koji zbog svoje visoke naobrazbe misli da poznaje sve odgovore i da su mu jasni put i cilj pada, kako bi u vlastitom sljepilu vođen od drugih stigao do motrišta i  progledao u Božjem svjetlu te zapisao poznatu rečenicu u Poslanici  Korinćanima: Milošću Božjom jesam što jesam. Te dvije rečenice, dragi vjernici: Petrova: Gospodine, ti sve znaš, i Pavlova: Milošću Božjom jesam što jesam, otkrivaju nam ljepotu Crkve. U njima nema umišljenosti ni ljudske veličine; u njima nema zahtjeva ni privida; u njima nema vrijeđanja niti prijevare. Samo zahvalnost, pouzdanje i predanost Bogu, poručio je preč. Pavlaković. Pozvao je sve vjernike da kao Crkva žive od malenosti i ljubavi, kao stablo koje ima korijenje u nebu, a plodove na zemlji kako bi zahvalna srca i mi uvijek ponavljali: Gospodine ti sve znaš. Vodi nas svojom milošću.   U misi su koncelebrirali upravitelj župe sv. Petra apostola i zaprešićki dekan Ivan Frkonja, župni vikar Krunoslav Kolar, prof. Ilija Čabraja, vlč. Mario Dukić i vlč. Marinko Golek. Asistirali su trajni đakon Ilija Nikolić i domaći bogoslov Dominik Blažun. Pjevanje su predvodili mladi župe pod vodstvom bogoslova Lea Langa. Na završetku misnog slavlja preč. Frkonja svima je zahvalio i najavio unutarnje uređenje župne crkve Sv. Petra apostola koja je od nedavnog potresa doživjela manja unutarnja oštećenja.  Nakon završnog blagoslova mnogi župljani i hodočasnici učinili su zavjetni ophod oko glavnog oltara sv. Petra apostola, iskazujući svoje čašćenje ujedinjeni u molitvi.

                                                                                                  Ilija Nikolić, župni medijski suradnik