Izbornik

Ivanje na Vivodini

29.06.2020

 

U kapeli sv. Ivana Krstitelja u Stojavnicama, župa Vivodina, u nedjelju 28. lipnja 2020. godine proslavljeno je „Ivanje“ – blagdan sv. Ivana Krstitelja. Svetu misu predvodio je domaći župnik Andrija Markač.

U svojoj homiliji preč. Markač istaknuo je da slušanje i razmatranje liturgijskih čitanja blagdana Isusova Preteče otkriva sv. Ivana Krstitelja kao dosljednog Božjeg miljenika koji je svoje povjerenje u potpunosti stavio u Gospodina. „On je Boga ljubio iznad svega. Tako se i zamjerio Herodovoj ženi, koja je na kraju preko svoje kćeri Herodijade dobila odsječenu glavu Isusova Preteče. Sveti Ivan Krstitelj je pravilno shvatio ono što znači (što Isus kasnije u svom djelovanju govori) 'ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu/ uza svoga muža i biti jedno'„, rekao je preč. Markač.  

U nastavku svoje homilije preč. Markač naglasio je da je sv. Ivan Krstitelj svjetionik u zaštiti obitelji koji nije ostao nijem pred grijehom i sablazni Herodova grijeha. „Nek sv. Ivan Krstitelj bude zagovornik naših obitelji i naročito supružnika u njihovima kušnjama i izazovima u svijetu u kojem su obiteljske vrijednosti u velikoj krizi.
 
 
Sanja Benković-Marković, Župna medijska suradnica Tiskovnoga ureda