Izbornik

Dokumentarni film „I riječ djelo postade – 50 godina Kršćanske sadašnjosti“

08.11.2019U Dvorani „Vijenac“ zagrebačkoga Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u četvrtak 7. studenoga premijerno je prikazan dokumentarni film autorice i scenaristice Antonije Hrvatin Roth „I riječ djelo postade – 50 godina Kršćanske sadašnjosti“. Film je, uz suradnju Kršćanske sadašnjosti (KS), nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT) te pruža dragocjen uvid u pola stoljeća KS-a kao važne crkvene institucije novom razdoblju suvremene hrvatske i crkvene povijesti i društva, s dubokim implikacijama na kulturni i znanstveni život.Uime domaćina izdavačke kuće, ali i zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića okupljene je pozdravio zamjenik direktora i ravnatelja KS-a don Anton Šuljić, dok su, prije same projekcije, o filmu ukratko govorili ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a gospodin Renato Kunić, direktor i glavni urednik KS-a dr. Stjepan Brebrić te autorica filma Antonija Hrvatin Roth.

- Mislim da ovakvih filmova HRT treba raditi više, ne samo o KS-u, nego o svim temama koje se tiču današnje Hrvatske pa i crkvenih – rekao je, čestitajući i zahvalivši filmskoj produkcijskoj ekipi, gospodin Kunić.Direktor i glavni urednik KS-a dr. Brebrić kratko je skrenuo pozornost na nekoliko filmova u kojima se govori o KS-u, naglasivši kako je ovo treći film u kojem je glavna protagonistica KS, nakladnička kuća, ali i značajna kulturno-znanstvena crkvena, narodna, društvena institucija Zagrebačke nadbiskupije. - Film je prvi cjeloviti dokumentarni film o KS-u. Zahvaljujući HRT-u to je iznimno filmsko i umjetničko ostvarenje koje dolazi u pravi čas i još uvijek u kontekstu obilježavanja 50. obljetnice djelovanja KS-a u našoj Crkvi i društvu. – rekao je Brebrić, istaknuvši kako je film jedno posve jedinstveno i originalno filmsko-umjetničko, novinarsko i dokumentarno-historiografsko ostvarenje te rječito priznanje povijesnoga značaja KS-a za hrvatsku Crkvu i narod koje se očituje u visokoj razini profesionalnosti, istraživalačkoga novinarstva, objektivnosti u pristupu i interpretaciji povijesnih događaja i dokumentacije. - Stoga će biti od neoglodane važnosti ne samo za sve eventualne buduće pokušaje ili znanstveno-društveno i kojemu drago istraživanju KS-a, kao važnome segmentu naše novije crkvene i narodne povijesti, nego ovo ostvarenje predstavlja i važan doprinos u razvoju domaće kinematografije i umijeća filma ove vrste – kazao je direktor Brebrić zahvalivši se potpisnicima i produkciji te svima onima koji su omogućili stvaranje filma.


 
- Film govori o jednom od najvažnijih razdoblja u Katoličkoj Crkvi u novije vrijeme, a to je razdoblje nakon Drugoga vatikanskog koncila (1962. – 1965.) i zapravo je uvjetovano njime - rekla je autorica i scenaristica filma Antonija Hrvatin Roth, nadodavši da se slobodno može reći kako je provođenje Koncila bila najvažnija zadaća Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije „Kršćanska sadašnjost.“ Hrvatin Roth je istaknula kako je u filmu zapravo riječ o kršćanskome trolistu trojice teologa: Vjekoslava Bajsića, Tomislava Janka Šagi-Bunića i Josipa Turčinovića, i njihovim naporima da približe kršćansku misao i izgrade dijalog u društvu s drugima i drugačijima. - Koliko je odjek njihov trud imao na tom području potvrđuje i činjenica da je, primjerice, za sve što je učinio za Rusku pravoslavnu crkvu nakon smrti Josipa Turčinovića patrijarhat iz Moskve poslao pismo zahvale – napomenula je autorica filma koji otkriva neke do sada manje poznate detalje iz povijesti KS-a, posebice iz razdoblja kada je 1977. osnovano Teološko društvo  „Kršćanska sadašnjost“ ili da su iz KS-a učinjeni prvi koraci za emitiranje religijskoga programa na tadašnjoj RTV Zagreb, uključujući i prvi televizijski prijenos Polnoćke 1989. iz zagrebačke katedrale. - Film je snimam na više lokacija, od Zagreba, Splita i Rijeke pa do Milana, Beča, Novoga Sada te Kopra gdje još uvijek žive svjedoci toga vremena koji govore o suradnji s KS-om. Trudili smo se zaista doći do svih živućih svjedoka. – kazala je Hrvatin Roth, predstavivši i zahvalivši se cjelokupnoj filmskoj produkciji koju, između ostalih, čine: redateljica filma Monika Štengl, montažerka Irena Korpes, producent Draško Vrgoč i glazbeni producent Ante Gelo.U filmu o svim aktivnostima KS-a, kao najveće kršćanske izdavačke kuće od Jadrana do Vladivostoka koja je promicala koncilsku misao i zapadnu teološku misao koja je okupljala misleće ljude kako bi putem dijaloga gradili bolju Crkvu i društvo, govori dvadesetak istaknutih teologa, intelektualaca, publicista, novinara i suradnika KS-a. U teškim povijesnim i političkim okolnostima, tisućama tiskanih knjiga, posebice izdavanjem Biblije, kao i raznih periodičkih publikacija, KS je ispisao povijest dijaloga, tolerancije i kršćanske osjetljivosti.

Premijera filma „ I riječ djelo postade – 50 godina Kršćanske sadašnjosti“ o „rođenju“ KS-a, okolnostima u kojima su djelovali njezini utemeljitelji te čime se tijekom proteklih 50 godina, osim izdavaštvom, istaknuo, bit će na HRT-u 26. prosinca.  

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije