Izbornik

Proslava blagdana sv. Luke evanđelista u Travnom

21.10.2019Proslava župnog blagdana za svaku je župu događaj od posebne važnosti, jer se tada slavi njezin svetac zaštitnik. To je prilika i za svojevrsnu duhovnu obnovu cjelokupne župne zajednice. U novozagrebačkom naselju Travno „Lukino“ svake godine sve više iznenađuje time što u srcu i umu svakog prisutnog vjernika raste svijest o Bogu, njegovoj dobroti i ljubavi.Tako su i ove godine župljani župe sv. Luke evanđelista od utorka 15. listopada do četvrtka 17. listopada proslavili trodnevnicu povodom župnog blagdana svetog Luke evanđelista, njihovog nebeskog zaštitnika, a potom u petak 18. listopada i sâm župni blagdan.

Svaki dan trodnevnice molitveni uvod (krunica, litanije) imale su brojne zajednice koje su aktivne u životu Crkve u Travnom. Prvi dan trodnevnice euharistijsko je slavlje predvodio vlč. Marko Čolak, upravitelj župe bl. Ivana Merza u Španskom. Župni dječji zbor „Iskrice“ pjesmom je uzveličao početak trodnevne priprave za župni blagdan. Nastavak je slijedio drugim danom trodnevnice: pjevao je župni mješoviti zbor, a euharistijsko slavlje predvodio vlč. Željko Nestić, upravitelj župe Rođenja Isusovog na Kajzerici. Treći dan trodnevnice euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Marinko Golek, župni vikar u župi sv. Stjepana Prvomučenika u Botincu te u župi Svetih Anđela u Savskom Gaju.

Pjevao je župni zbor mladih „Lukavci“. Nakon mise uslijedila je pobožnost euharistijskog klanjanja. Svaki dan trodnevnice bio je popraćen nadahnutom propovijedi koja je lomila i približavala Božju riječ vjernicima u Travnom te ih duhovno pripremala za vrhunac – župni blagdan.

Sâm župni blagdan svetog Luke evanđelista župljani su proslavili ujutro euharistijskim slavljem u 8.00 sati koje je predvodio vlč. Tomislav Petranović, župnik župe sv. Jeronima na Maksimiru. Pjevao je župni zbor gospođa. Svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodio je mladomisnik vlč. Ante Bojanić, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. u Utrini u koncelebraciji s desetak svećenika. Na euharistijskom slavlju pjevao je župni mješoviti zbor. Po završetku slavlja vlč. Darko Bručić Pavuk, novi upravitelj župe u Travnom tom je prilikom zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi slavlja, a vlč. Bojanić udijelio je svima svoj mladomisnički blagoslov. Uslijedilo je prigodno druženje svih vjernika ispred crkve.Proslava Lukinog nastavila se i idućeg dana, u subotu 19. listopada, ponajviše zajedništvom u pjesmi. Euharistijsko slavlje predvodio je donedavni župnik Travnog preč. Vladimir Hren, a svojim glasovima i talentima za sviranje na jubilarnoj 5. smotri zborova mladih „LUKAfest“ nastupilo je osam zborova iz različitih dijelova Zagrebačke nadbiskupije: „Navještenje“, zbor mladih župe Navještenja BDM iz Velike Gorice, „Navjestitelji“, zbor mladih župe Navještenja Gospodinovog iz Vrbana, „Lilium“, zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela, „Put k suncu“, zbor mladih župe bl. Ivana Merza iz Španskog, „Plamen“, zbor mladih župe bl. Alojzija Stepinca iz Duge Rese, „Nebeska jeka“, zbor mladih župe sv. Leopolda Mandića iz Orehovice, „Ivanton“, zbor mladih župe sv. Ivana ap. i ev. iz Utrine te kao domaćini „Lukavci“, zbor mladih župe sv. Luke ev. iz Travnog. Svojim izvedbama zborovi su pokazali raznovrsnost i ljepotu crkvene glazbe, kojoj je uvijek prvotni cilj slaviti Boga.                                                                                                          Branka Karlović,
župna medijska suradnica
Foto: FOTO BADROV/LS