Izbornik

Proslavljena Gospa Snježna u Belcu

06.08.2019U ponedjeljak 5. kolovoza proslavili smo blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko zagorske županije svečanom koncelebriranom misom koju je predvodio vlč. Vlado Razum, duhovnik pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu , a u koncelebraciji sudjelovali su svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Matija Novački koji je župni vikar u Župi Stenjevec, vlč. Petar Repić iz Župe Zlatar-Bistrica, vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić i vlč. Antun Motočić (ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke) te domaći župnik vlč. Milan Pušec.U slavlju su sudjelovali još bogoslovi Marko Malek - Solgat i  Luka Žeželj iz Konjščine, dok je za ispovjedi bio zadužen vlč. Matija Knok, student na rimskoj Gregorijani. U svojoj homiliji vlč. Razum dotaknuo se važnosti svetog crkvenog prostora kao i obiteljske zajednice koji su u Domovinskom ratu bili napadnuti, kao i važnosti ostanka i zajedničkog truda izgradnje sretnijeg života u domovini, u čemu nam pomaže Marijina zagovorna molitva: "Svaka crkva ustvari je posvećeni prostor, sveti prostor, izdvojeni prostor u kojem se ostvatruju one riječi koje smo i danas čuli u riječima Otkrivenja: 'Evo šatora Božjeg među ljudima, on će previbvati s njima.' Ima li smisla danas ovdje se okupiti, ako ne vjerujemo da smo okupljeni oko našega Gospodina?On nas sabire i on nas želi ispuniti svojim Božanskim životom. Marijanske crkve imaju tu zadaću posebno nošene snažnom Marijinom zagovornom molitvom da se što tiješnije vežemo uz Gospodina. One riječi koje je izrekla u Kani Galilejskoj - 'Učinite što vam on kaže!' neprestano odzvanjanju kroz povijest crkve kao Marijina molba i želja upućena nama da svoje živote, svoju pažnju, svoje životne motive usmjerimo prema onome koji je rekao ja sam put, ja sam istina i ja sam život. Onomu koji je rekao bez mene ne možete učiniti ništa. Zato nam je važan ovaj sveti prostor i ovo tako divna zagorska ljepotica gdje nas Majka poziva da svoje živote usmjerimo prema Kristu i da kao što Pavao na jednom mjestu kaže Njega stavimo u središte svoga života i reče - Ne živim više ja nego Krist živi u meni."

Županija Krapinsko-zagorska još 1993. god. izabrala je Majku Božju Snježnu u Belcu za svoju zaštitnicu, stoga su na misnom slavlju prisustvovali predstavnici Grada Zlatara: gradonačelnica Jasenka Auguštan Penetek, dogradonačelnik Stanko Majdak te Damir Galoić iz Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine. Proštenje na čast Gospe Snježne tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, a tako je bilo i ove godine kada su svoje štovanje Gospi Snježnoj ukazali pripadnici braniteljske udruge Tigrovi, članovi DVD-a Belec, Belečke mažoretkinje i Olditmer kluba VW Buba.Misno slavlje pratila  je Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Na kraju misnog slavlja slijedila je himna i zajednički odlazak u procesiji u crkvu na zagovorničku molitvu te blagoslov oldtimera ispred crkve sv. Marije Snježne, gdje su članovi udruge VW Buba Hrvatsko Zagorje obilježili 10 godina rada. Mnogobrojni hodočasnici osvježili su se u vrtu DVD-a Belec i podržali nogometaše NK Mladost Belec koji ove godine slave 40 godina od osnivanja.

Ove godine samoj svetkovini prethodila je trodnevnica koja je završila nedeljnim misnim slavljem uz blagoslov Kalvarije u neposrednoj blizini crkve, koju su župljani obnovili nakon stradanja u nevremenu. Klavarija je izgrađena davne 1872., a obnovljena 1931. za vrijeme župnika Jesiha. Proštenje na čast Gospe Snježne pohode uz hodočasnike iz Zagorja i šire okolice, hodočasnici iz inozemstva, a Župu Belec posebno raduje što broj Marijinih štovatelja svke godine sve više raste.

Ivana Sambolić,
župna medijska suradnica