Korizmena propovijed hrvatskoga Metropolita u Katedrali, 12. ožujka 1940.

Upravo tako je smiješna priča protestantska, da se je čisto Kristovo evanđelje izgubilo oko 300. godine, a onda opet javilo čisto i neokaljano, kad je došao Luter, koji ga je 1518. godine otkrio i sveo natrag u pravi tok. Upravo tako smiješna je i priča naših 20 godina starih starokatolika.

Završetak Godine sv. Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Završetak Godine svetog Josipa bit će obilježen u svim župama Zagrebačke nadbiskupije prigodnom molitvom koja će se izmoliti na kraju svetih misa na svetkovinu svetog Josipa.

Poruka pape Franje za korizmu 2018.

Zloduh, koji »je lažac i otac laži« (Iv 8, 44), oduvijek prikazuje zlo kao dobro i lažno kao istinito, da bi zbunio čovjekovo srce. Svaki je od nas, stoga, pozvan razabrati u vlastitome srcu i preispitati se je li podlegao lažima i obmanama tih lažnih proroka. Moramo naučiti ne zaustavljati se na neposrednoj, površnoj razini, već prepoznati ono što ostavlja u nama dobar i trajni trag.
Vrebali su da ga uhvate, ali još nije bio došao njegov čas. (Iv 7) #EvanđeljeDana
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Aktualnosti

16.3.2018.

Korizmena propovijed hrvatskoga Metropolita u Katedrali, 12. ožujka 1940.

Katolička Crkva je apostolska Crkva.
15.3.2018.

Otvorena izložba o bl. Alojziju Stepincu u župi sv. Josipa na Mertojaku u Splitu

Izložbu je otvorio mons. Nediljko Ante Ančić.
15.3.2018.

Završetak Godine sv. Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Euharistijsko slavlje predvodit će mons. lvan Šaško, pomoćni biskup i generalni vikar.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

8.3.2018.

Iznenadila me je iznimna razina otvorenosti svih članova Sinode

Osvrt dr. Josipa Burušića, sveučilišnog profesora psihologije.
1.3.2018.

Zaista je bila milost sudjelovati na Sinodi

Osvrt Ivane Martinko, župljanke Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

Riječ Svetog Oca

7.3.2018.

Misa – Druga euharistijska molitva

U euharistijskoj se molitvi upućuje molitva Bogu da sabere svu svoju djecu u savršenstvu ljubavi, u jedinstvu s papom i biskupom, koje se spominje po imenu, što je znak da slavimo u zajedništvu sa sveopćom Crkvom i s partikularnom Crkvom. Molitva, kao prinos, prikazuje se Bogu za sve članove Crkve, žive i mrtve, koji iščekuju blaženu nadu da će postati dionicima vječne baštine u nebu s Djevicom Marijom (usp. KKC, 1369-1371). Nitko i ništa nije zaboravljeno u euharistijskoj molitvi, ali sve se ponovno vraća Bogu, kao što to dokazuje doksologija kojom se zaključuje. Nitko nije zaboravljen. A ako imam neku osobu, rođake, prijatelje, koji su u potrebi ili su prešli s ovoga svijeta u drugi, mogu spomenuti njihovo ime u tome trenutku, u sebi i tiho ili dati da se zapiše i spomene određeno ime. "Oče, koliko moram platiti da se moje ime tamo spomene?" - "Ništa". Jeste li razumjeli? Ništa! Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva, koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Ako želiš dati prilog učini to, ali se ne plaća. To je važno shvatiti.

Riječ Nadbiskupa

11.3.2018.

Kardinalova homilija prigodom 16. obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića

Prezbitersko i biskupsko služenje kardinala Kuharića obilježeno je njegovim nutarnjim mirom koji se nalazio u suprotnosti s izvanjskim ozračjem, na tragu onoga što – koristeći suprotnosti – ističe evanđelist Ivan. Tako među omiljenim temama o kojima je govorio, propovijedao, koje su ga zaokupljale kao nit vodilja u svim pitanjima, nalazimo slijed iz današnjega Evanđelja: vjera, ljubav, vječni život, svjetlo, istina. Svaka od tih tema bila je snažno sučeljavana, osporavana i odbijana u doba komunističke vladavine koja je bila nošena materijalističkom ideologijom i ateističkim sustavom, hranjena mržnjom prema klasnom i ideološkom neprijatelju, izrugujući se vječnom životu, promičući principe koji su proizlazili iz totalitarističke doktrine političke Partije, zauzimajući mjesto religije, te grubo gazeći načelo istinitosti i pravednosti, a neprestano unoseći podjele u hrvatski narod. U takvim osporavanjima bila je u prvom planu napadana osoba kardinala Kuharića, jer je neprijatelj dobro znao, a znade i danas, da je to najneposredniji način da se udari samu Crkvu, koja je prvi i zadnji cilj takvih napada.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr