Predstavljen projekt kateheza za odrasle

 


Projekt župnih kateheza za odrasle u župama Zagrebačke nadbiskupije predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorani pastoralnih ureda Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu.

Uvodeći u predstavljanje projekta, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić, istaknuo je: „Uzoriti kardinal Josip Bozanić donio je odluku da ova pastoralna godina u Zagrebačkoj nadbiskupiji bude posvećena katehezi odraslih. Tu je inicijativu Kardinal najavio u homiliji na misi posvete ulja na Veliki četvrtak, 28. ožujka 2013., u Zagrebačkoj katedrali, te je eksplicirao na 282. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije na Mariju Bistricu, 8. rujna 2013. godine.

S tim je poticajima Nadbiskup usmjerio pastoralne aktivnosti osobito prema trajnoj formaciji odraslih vjernika, a u kontekstu predsinodskoga hoda naše Nadbiskupije i određivanje aktualnoga mjesta i zadaća župe u Crkvi i društvu te poziva na Novu evangelizaciju. Već duže vrijeme u Crkvi se govori o katehezi odraslih kao pastoralnom prioritetu, a ta je potreba naznačena i u sinodskim prijedlozima naših vjernika.“

Govoreći o ciljevima i svrsi kateheza za odrasle, mons. Pintarić je naglasio slijedeće dimenzije:

Novi odnos prema vjeri: ne više kršćanin zbog tradicije, nego uvjereni vjernik i koji, ukoliko takav, otkriva vlastiti identitet i radost zbog toga što je kršćanin. To otkriće uključuje jedno iskustvo obnovljenog obraćenja te progresivne interiorizacije stavova vjere, te hod prema zrelosti.

Novi odnos prema kulturi i svijetu: kršćanin ne može biti neutjelovljen: treba promicati angažirane i utjelovljene kršćane, s jakim smislom za moral. To je kršćanin koji se pokazuje takvim, ne kada pohađa crkvu, nego u srcu svijeta: u obitelji, na poslu, u politici, slobodnom vremenu.

Novi način pripadanja Crkvi: novi model kršćanskog vjernika mora imati sensus ecclesiae: osjećaj pripadanja i identifikacije s kršćanskom zajednicom, otajstvom i institucijom, ali u zreloj i odrasloj formi.

Novi način življenja zajedništva: traži se vjernik ne individualac, već solidaran i otvoren zajednici. Nasuprot mnogih oblika invidualizma, treba promicati kršćane koju su solidarniji, osobe zajedništva, sposobni i potrebni živjet vlastitu vjeru s drugima. Treba razvijati osobnosti komunikacije.

Novi način življenja međugeneracijskoga odnosa: Taj novi način podrazumijeva da odrasli, osobito roditelji koji su prvi odgojitelji u vjeri svoje djece, nasuprot mladih ne mogu zauzeti stav 'dizanja ruku', nemoći i delegiranja, niti autoritaran i paternalistički stav. Odgovoran odgojitelj raspoloživ je da dijeli vjerničko iskustvo s mladima, spreman je na dijalog. Odgovoran odgojitelj spreman je i otvoren iskoristiti važnost međugeneracijskoga učenja.“

U zaključku uvodnog predstavljanja, mons. Pintarić je istaknuo: „Ovaj pastoralni projekt župne kateheze za odrasle, koristeći medijska i tehnološka dostignuća, pridonijet će da vjernici dijele novi oblik zajedništva, kako  za vrijeme održavanja kateheza, tako i u drugim oblicima katehetsko-molitvenoga promišljanja, na nadbiskupijskoj i župnoj razini.

Sve nam to treba posvjestiti značenje Crkve - naroda Božjega, što znači, biti Božji kvasac u ovom našem svijetu kako je nedavno istaknuo papa Franjo. To znači naviještati i nositi Božje spasenje u konkretni svijet i društvo, koje je često izgubljeno, i treba odgovore koji ohrabruju, koji daju nadu, koji daju novu snagu na putu. Svakome čovjeku! Župne kateheze za odrasle su pomoć svim našim župnicima da otvore vrata crkava i dvorana župljanima, vjernicima i svima koji traže Boga.“

Nakon mons. Pintarića, okupljenima se obratio predsjednik Povjerenstva za župnu katehezu Zagrebačke nadbiskupije vlč. Tomislav Subotičanec. On je naveo da je Povjerenstvo provelo istraživanje o održavanju župnih kateheza za odrasle po župama Zagrebačke nadbiskupije iz kojeg je vidljivo da tek dio župa ima takav oblik evangelizacijskog rada. S druge strane, župnici su izrazili veliko zanimanje i želju da im se pomogne različitim katehetskim materijalima u njihovoj službi katehiziranja što se ovim projektom kateheza za odrasle  želi i postići. Tako da će svećenici unaprijed dobivati, za svaku od sedam kateheza, odnosno molitvenih slavlja, pripremljene materijale kako bi se mogli što kvalitetnije pripremiti za susrete s vjernicima koji, iskustva to dokazuju, iskazuju sve veću želju za upoznavanjem istina vjere.

Na kraju konferencije prisutnima se obratio pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak koji je iznio konkretne detalje oko odvijanja kateheza za odrasle. Kateheze odnosno molitveni susreti održavat će se svakog utorka u isto vrijeme u župama Zagrebačke nadbiskupije u 19.30 sati počevši od studenog pa sve do lipnja izuzev siječnja. Jednu od kateheza u mjesecu održat će nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić koji je u svojim najavama kateheza za odrasle izrazio želju da bude prisutan na što više župa Zagrebačke nadbiskupije. Upravo kako bi se postigao taj cilj, posegnulo se za novim komunikacijskim mogućnostima, konkretno prijenosa uživo preko interneta.

Kardinal će tako svoje kateheze održavati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, a uživo će biti prenošene putem interneta i pristup će im imati župnici koji će u svojim župama organizirati susrete za vjernike. Na pitanje zašto neće svi imati pristup prijenosu na internetu, vlč. Budinšćak je istaknuo da je tome razlog želja da se vjernici okupljaju u zajednicu, jer zajedništvo je temeljna odrednica Crkve: „Želja nam je da na taj način posvijestimo vjernicima važnost župne zajednice nasuprot problemu individualizma zbog kojeg ljudi današnjeg vremena postaju sve otuđeniji.“

Za sve one koji neće biti u mogućnosti doći na zajednički susret u svojoj župi i za sve zainteresirane, Kardinalove kateheze će dan nakon održavanja biti dostupne na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.
Uz Kardinalove kateheze, u župama će kateheze, njih sedam, održavati župnici na slijedeće teme: sloboda, odgovornost, savjest, molitva, križ, dvije zapovjedi ljubavi i zajedništvo.

Uz kateheze, utorkom će kroz navedene mjesece na župama biti organizirani i molitveni susreti za određene skupine vjernika: za župnu zajednicu, za bolesnike, krizmanike i njihove roditelje, obitelji, prvopričesnike i njihove roditelje, duhovna zvanja i za mlade koji se pripremaju za brak.

Podsjetimo, prva kateheza za odrasle u župama Zagrebačke nadbiskupije održat će se 12. studenog 2013. godine s početkom u 19.30 sati, a održat će je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Vlč. Budinšćak je također naveo da će Kardinalovim katehezama u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu prisustvovati članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća. Svaki put iz tri od ukupno dvadeset  i jednog dekanata Zagrebačke nadbiskupije.

Sve informacije o katehezama za odrasle moći će se naći i na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr