XVIII. Biblijsko bdijenje u Velikoj Gorici

14.2.2018.


XVIII. Biblijsko bdjenje, danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započet će, kao i prethodna, u župnoj crkvi na čistu srijedu – pepelnicu 14. veljače nakon Mise u 18.30. Sveto pismo započet će čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega izmjenjivat će se čitaći prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 250 čitača. Večernje Mise tijekom pet dana predvodit će u 18:30: u srijedu vlč. župnik Norbert Ivan Koprivec, u četvrtak vlč. Ivan Torbar župnik župe Donja Lomnica, u petak vlč. Mario Dukić župni vikar župe Zagreb - Retkovec, u nedjelju vlč. Vlado Razum duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u ponedjeljak vlč. Luka Brešić župni vikar te u subotu u 20:15 vlč. Luka Brešić uz propovijed vlč. đakona Darija Krala. Prije večernjih Misa vjernici će imati priliku za ispovijed.

Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 24. veljače misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 18.30 sati koju će predslaviti dr. sc. Anđelo Maly, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon Mise i blagoslova Biblija koje donesu sa sobom, u župnom Pastoralnom centru Nazaret vjernici će u druženju i zajedništvu imati prigodu iznijeti doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijeliti iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevici. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.
Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Tekst: Snježana Kirinić Grubić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr